Sedmica italijanske kuhinje: Trebinjcima predstavljeni mediteranski specijaliteti | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Sedmica italijanske kuhinje: Trebinjcima predstavljeni mediteranski specijaliteti

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Herceg RTV | Datum:24.11.2018.

Ambasada Italije u BiH je u okviru Nedjelje italijanske kulture, predstavila u Trebinju nešto po čemu je ova zemlja posebno poznata – italijansku kuhinju.

Kuvar Nihad Mamaledžija je sa učenicima ugostiteljske škole iz Trebinja pripremao nekoliko italijanskih jela i dezert, koji su hercegovačke proizvode spojili sa mediteranskom kuhinjom. Kako je istakao Memaledžija, to je suština italijanske kuhinje – uzeti ono što imate iz podneblja.

„Danas smo se odlučili da spremamo dvije paste, minestrone, rižoto od nekoliko vrsta tikve i ostale specijalitete, kao i tiramisu na hercegovaki način“, kazao je on.

Nikola Minasi, ambasador Republike Italije u BiH  je  istakao  da se ovdje osjeća miris Mediterana. Danas je obišao trebinjsku pijacu i saznao koji se  lokalni proizvodi koriste u pripremanju tradicionalne hercegovačke kuhinje.

„Drugi put sam u Trebinju i ovdje se osjećam kao kod kuće.  Imamo puno programa u cijeloj BiH, gdje italijanski restorani prave specijalne menije u ovoj sedmici. Tu su i kuvari i šefovi kuhinja iz Italije, koji su došli da prave naša jela. Izuzetno sam zadovoljan što smo danas u Trebinju, gdje smo u naše aktivnosti uključili i škole sa ovog područja. Veoma sam znatiželjan da probam tipična hercegovača jela. Najbolje je to degustirati u kućnoj atmosferi, jer restorani ne nude ono što je zaista izvorno.“ kazao je on.

Gordana Radovanović, predstavnik organizacije „Slou fud“ istakla je da su prihvatili organizaciju ovog događaja, uz uslov da bude to jedan spoj italijanske kuhinje i domaćih proizvoda.

„Ovo je promocija ne samo italijanske kuhinje, već i tradicionalnih domaćih proizvoda. Posebno želim da naglasim da je ostvarena dobra saradnja sa ovdašnjim školama, tako da je pozitivno da ova djeca budu motivisana za gastronomiju.

„U pripremanju jela oristili smo domaći slanić, nekoliko vrsta tikava, koje su uzgajane na ovom području, domaće sireve i začine i još mnogo toga“, pojasnila je Radovanović.

Kulinarski događaj u Trebinju oranizovali su „Slou fud“ Trebinje i Grad Trebinje, a sedmica italijanske kuhinje realizovana je u saradnji sa Centrom srednjih škola iz Trebinja i Osnovnom školom „Sveti Sava“ iz Ljubinja, koji su izveli  komičnu predstavu „Amići“.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: