Ukrajina proglasila ratno stanje! | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Ukrajina proglasila ratno stanje!

Izvor: sputniknews.com | Datum:26.11.2018.

Savjet za nacionalnu bezbjednost i odbranu Ukrajine donio je odluku da uvede ratno stanje na teritoriji te zemlje u trajanju od 60 dana. Odluku o tome treba da potvrdi Vrhovna rada Ukrajine.

"Uvođenje ratnog stanja ni na koji način ne znači da će Ukrajina voditi nekakva ofanzivna dejstva. Ukrajina će isključivo voditi dejstva za odbranu svoje teritorije, zaštitu i bezbjednost svoji građana", rekao je ukrajinski predsednik Petro Porošenko u nastupu koji su prenosili ukrajinski televizijski kanali.

To takođe, kako je rekao Porošenko, ne znači da će biti promjena položaja na liniji razgraničenja u pojedinim oblastima Donjecke i Luganske oblasti, kao ni u drugim krajevima.

Porošenko je dodao da proglašenje ratnog stanja ne podrazumijeva ograničenja prava i sloboda građana.

Prema njegovim rečima, uvođenje ratnog stanja u zemlji ne znači da Kijev odustaje od političko-diplomatskog rješavanja krize. Ukrajina će, kako je rekao, ispunjavati odredbe Minskog sporazuma i sve druge međunarodne obaveze.

Porošenko je zatražio i pomoć NATO-a.

Ranije je sekretar Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu Ukrajine Aleksandar Turčinov rekao da predlaže da se održi zasjedanje kako bi se uveo režim ratnog stanja.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: