Fočanski 'Tračak nade' stvara prava remek-djela: Neobične slike sve traženije | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Fočanski 'Tračak nade' stvara prava remek-djela: Neobične slike sve traženije

Izvor: radio foča | Datum:28.11.2018.

Kamenčići sa obale Drine, kao čarobnim štapićem, u fočanskom Servis centru za pomoć osobama sa poteškoćama u razvoju „Tračak nade“ postaju prava mala umjetnička djela.

Na dobro uglačane komade šper-ploče nanosi se boja i crtaju neobični motivi, a onda dolazi najmaštovitiji dio - ukrašavanje kamenčićima veselih boja. Sve to rade vrijedne ruke korisnika “Tračka nade” uz pomoć stručnog osoblja i volontera.


Kamenje nalazimo na Sastavcima, pravimo slike i prodajemo ih, a od tog novca kupujemo hranu za našu kulinarsku radionicu”, priča korisnik “Tračka nade” Petar Maksimović.

Njegov drugar Nemanja Kulić ističe da mu je omiljeni dio šmirglanje drvenih ploča.
Lijepo se družimo. Proberemo kamenčiće na Sastavcima, poslije ih bojimo i lijepimo na sliku”, kaže Nemanja.

Članovi „Tračka nade“ ovim još jednom potvrđuju da se uz dobru volju i veliki trud mnogo toga može postići. Izrada slika sa kamenčićima, koje su sve traženije, pokazala se kao veoma koristan vid socijalizacije osoba sa poteškoćama u razvoju, a njihovom prodajom, doduše po simboličnim cijenama, zaradi se i nešto novca, koji se utroši za svakodnevne aktivnosti ovog centra.


Korisnik Dragan Košir navodi da ne mogu da stignu da naprave onoliko slika koliko se traži.

Neko šmirgla dasku, a neko farba i suši kamenje. Ima još da se radi, jer ima puno naručenih slika”, kaže Dragan.

Porudžbine stižu sa svih strana, pa i iz zemalja Zapadne Evrope. Pročulo se za Tračkovce i mnogi bi željeli da svoj dom ukrase likovima preplanulih djevojaka sa šarenim frizurama od oblutaka sa Drine ili nekim motivom Foče, poput Sat kule i spomenika na Sutjesci.


Velika potražnja im prija, ali u “Tračku nade”, ipak, u prvi plan stavljaju terapeutski učinak - ove aktivnosti izuzetno pozitivno djeluju na sveukupno psihofizičko zdravlje osoba sa teškoćama u razvoju i doprinose boljem kvalitetu njihovog života.
Ovo je nešto kao umjetnost u službi socijalizacije i uspješnije socijalne integracije. Mi prvenstvo u okviru ovih radionica njegujemo timski rad i timski duh, njegujemo osjećaj solidarnosti, zajedništva, osjećaj pripadnosti i samim tim bolju sveukupnu socijalnu interakciju. Radovi jesu prodajnog karaktera, ali to je u drugom planu, cijena je simbolična, a fokus je na tom samom kreativnom procesu stvaranja”, kaže socijalni radnik u “Tračku nade” Aleksandra Janković.

U „Tračku nade“ nikada nije dosadno i svaki dan je ispunjen zanimljivim i korisnim aktivnostima. Osim što stvaraju umjetnička djela, Tračkovci uče da kuvaju, plešu i pjevaju, a imaju i sportsko-rekreativne aktivnosti, čime podstiču komunikaciju i razvijaju razne vještine važne za proces osamostaljivanja.

Akcenat stavljamo, prije svega, na preostale kapacitete, preostale potencijale i sposobnosti osoba sa invaliditetom, a ne na njihov nedostatak. To je, dakle, ključno”, ističe Jankovićeva.

Umjetnost kamenčića „Tračka nade“ za koji dan biće izložena u Sarajevu na Diplomatskom zimskom bazaru, koji organizuju ambasade stranih zemalja u BiH, a uveliko pripremaju i svoju prvu samostalnu izložbu u Foči. I ove godine, za Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, 3. decembra, sugrađanima će podariti bogat zabavni program.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: