Refundiranje plate za porodilje - 80 odsto bruto plate | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Refundiranje plate za porodilje - 80 odsto bruto plate

Izvor: Srna | Datum:15.12.2018.

Vlada Republike Srpske utvrdila je Zakon o izmjenama i dopunama zakona o dječijoj zaštiti koji će omogućiti da poslodavcima, korisnicima prava na refundaciju, u narednoj godini bude refundirana naknada od 80 odsto bruto plate za lica koja koriste porodiljsko odsustvo.

Osnovni razlog za ovo je finansijsko rasterećenje poslodavaca koji su korisnici prava na refundaciju naknade plate za vrijeme korišćenja porodiljskog odsustva, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Programom ekonomskih reformi Srpske za period 2018–2020. godine i Memorandumom zaključenim između Unije udruženja poslodavaca i Vlade utvrđena je obaveza Vlade da u trogodišnjem periodu u cijelosti preuzme trošak naknada za vrijeme porodiljskog bolovanja zaposlenih, te je za ovu godinu utvrđena obaveza umanjenja osnovice doprinosa za 20 odsto, za sljedeću godinu 50 odsto i za 2020. godinu i dalje 100 odsto.

Sa tim ciljem je Zakonom o doprinosima u ovoj godini osnovica doprinosa za lica koja koriste porodiljsko umanjena za 20 odsto u odnosu na osnovicu koju čini bruto naknada plate dok koriste porodiljsko. Iz sredstava Javnog fonda za dječiju zaštitu refundirana je naknada isplaćene plate.

Refundacija naknade plate za lica koja koriste porodiljsko u iznosu od 80 odsto od bruto plate koja će biti vršena u sljedećoj godini čini povrat isplaćene plate uvećane za 50 odsto ukupnih poreza i doprinosa.

"Predloženo rješenje istovremeno predstavlja smanjenje troška poslodavcima i povećanje obima pronatalitetne mjere u okviru sredstava Javnog fonda za dječiju zaštitu Republike Srpske", ističe se u saopštenju.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: