Termos-košnica najbolja inovacija u Srpskoj | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Termos-košnica najbolja inovacija u Srpskoj

Izvor: Hercegovina promo | Datum:16.12.2018.

Termos-košnica mladog trebinjskog inovatora Dragana Spaića osvojila je prvo mjesto na takmičenju „Najbolja tehnološka inovacija“, koje 12. godinu zaredom organizuju Ministarstvo nauke i tehnologije Republike Srpske i Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije.

Spaićev inovatorski tim „Vin-bis“ u finalu ovog takmičenja od stručnog žirija dobio je najviše – ali i jednak broj bodova kao i tim „Lakše nego metlom“, čija je inovacija mašina za čišćenje kotlova termoelektrane, pa su ove dvije ekipe podijelile prvo mjesto, a time i novčani iznos rezervisan za prvoplasiranu i drugoplasiranu inovaciju u Republici Srpskoj u iznosu od 10.000 odnosno 8.000 KM.

Na takmičenju je ove godine svoje inovacije predstavilo 27 timova iz Republike Srpske, a šest je nastupilo u finalu, koje je održano u Administrativnom centru Vlade RS u Istočnom Sarajevu.

Termos-košnica troslojnih stranica – od mekog drveta, stiropola i plastike – pčelama obezbjeđuje kvalitetniju toplotnu izolaciju, dvostruko je lakša u odnosu na drvene košnice i na zahtijeva premazivanje štetnim zaštitnim sredstvima, a obezbjeđuje brži razvoj pčelinjeg društva i veće prinose meda.

Spaićeva inovacija prethodno je nagrađena sa tri zlatne, dvije bronzane medalje i specijalnom diplomom na međunarodnim sajmovima inovacija.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: