Ljubav prema vježbanju i prirodi spojio u zadivljujuće kadrove (FOTO) | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Ljubav prema vježbanju i prirodi spojio u zadivljujuće kadrove (FOTO)

Izvor: RADIO FOČA | Datum:17.12.2018.

Poznato je da fizička aktivnost, s mjerom, a posebno sport i rekreacija, u organizmu luče hormon sreće. Isti užitak postiže se i boravkom u prirodi, a kada se ove dvije aktivnosti spoje, osjećaj zadovoljstva je dvostruk. To najbolje zna Stefan Matović iz Broda kod Foče, koji već tri godine trenira ulično vježbanje - strit vorkaut, ali to najčešće radi u zagrljaju prirode.


On i njegov prijatelj, fotograf i snimatelj Nikola Radović, Kanađanin koji se vratio u zavičaj svojih roditelja, na neobičan način promovišu jedinstvenu ljepotu fočanskog kraja.

U želji da zainteresuje i druge da se bave ovim jednostavnim i veoma korisnim sportom, ali i da ih motiviše da posjete atraktivne lokacije u Foči, Stefan uz pomoć Nikole snima svoje treninge. Tako nastaju zadivljujući kadrovi - vježbanje na vrhu kanjona Tare, najvećeg u Evropi, drugog po veličini na svijetu poslije Kolorada u SAD-u, sklekovi na Gradačkoj stijeni iznad Foče, preskakanje užeta na pješčanim piramidama, neobična vježba sa lijanama na pješčanom sprudu na Drini i mnogi drugi.

Stefan priča da, spajajući ljubav prema sportu i prirodi u atraktivne video spotove, želi da promoviše zdrav način življenja.

Sve je krenulo spontano, kada smo se ja i Nikola našalili da bismo mogli snimiti neki motivacioni video, pošto se ja tri godine bavim strit-vorkautom, a on profesionalnim snimanjem. Došli smo tako na ideju da snimimo trening u prirodi, da malo reklamiramo naš kraj“, priča Stefan.

Dvadesetogodišnji Stefan i dvije godine stariji Nikola za sada su uradili dva atraktivna spota, koja su naišla na dobar prijem na društvenim mrežama.

Komentari su uglavnom pozitivni. To su sve najljepša mjesta u okolini Foče, stvarno su predivna. Svima koji nisu otišli preporučio bih da ih posjete, da odmore dušu i poprave raspoloženje”, kaže Stefan.


Vježbanje na vrhu kanjona Tare, sa pogledom na “Suzu Evrope”, zatim na Gradačkoj stijeni iznad Foče odakle se grad vidi kao na dlanu ili na pješčanim piramidama, koje podsjećaju na pozadinu nekog kaubojskog filma na američkom divljem zapadu, u čovjeku pokreće plimu zadovoljstva.

Veoma je zanimljivo. Tu ste na otvorenom prostoru, na zdravom vazduhu, ali nemam ništa ni protiv teretane kada dođe zima. Mladima bih savjetovao da bar sat vremena dnevno izdvoje da treniraju, jer će se osjećati mnogo zdravije i mnogo bolje”, poručio je Stefan.

Neobičan je i snimak vježbe sa lijanama na pješčanoj plaži na Drini.

Teretana ima konopac sa kojim se to radi, a ja sam našao lijanu da pokažem da se i u prirodi mogu pronaći rekviziti za vježbanje“, kaže Stefan.

On i Nikola imaju još dosta ideja, a ukoliko pronađu sponzore, namjeravaju da izađu i van okvira fočanske opštine. Jedna od lokacija koju bi željeli na ovaj način da promovišu je i olimpijska ljepotica Jahorina. Vjerujemo da će pronaći podršku za ovu neobičnu, ali u svakom slučaju, korisnu i lijepu misiju.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: