Foča: Šestodnevni 'Sajam kreativaca' uvod u praznično raspoloženje (FOTO) | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Foča: Šestodnevni 'Sajam kreativaca' uvod u praznično raspoloženje (FOTO)

Izvor: RADIO FOČA | Datum:19.12.2018.

Praznični sajam kreativaca okupio je u Foči 16 izlagača iz ove lokalne zajednice koji su izložili raznovrsne predmete iz kućne radinosti - novogodišnji i klasični nakit, slike, ukrasne kutije, dekorativne ikebane, ali i pletiva i čajeve koji dobro dođu u hladnim zimskim danima. Sajam, koji je svojevrsni uvod u praznično raspoloženje, ove godine traje do 23. decembra.

Spoj mašte, kreativnosti i relaksacije potreban je za nastanak malih umjetničkih djela koja su predstavljena na 16 izložbenih tezgi.
Novogodišnja priča ispričana je na štandu Slavenke Todorović i Miloša Radovića.

-Moja djevojka Slavenka već dvije godine bavi se ovom kreativnošću, a izložili smo nakit, radove, ukrase, dekupaž, božićne ikebane. Lijepo je ovo je za grad, a i za kreativce - kaže Miloš Radović.
Pregršt rukotvorina i na štandovima Božidarke Stevanović i Branke Kulić.

-Sve pravim iz hobija, tu su brojne ukrasne sitnice, vez, heklanje, pa i domaći med, jer imam pčele, pa sve se to sastavi u ponudu - rekla je Stevanovićeva.

-Bavim se ovim skoro šest godina, izložila sam nakit, dekupaž, pribor za jelo koji ukrašavam polimernom glinom, ima svega, a nije teško praviti, naročito kada volite svoj hobi - kaže Kulićeva.


U hladnim zimskim danima Fočake će ugrijati prirodni čajevi od ljekovitog bilja koje prikuplja domaćinstvo Vladičić.

-Trenutno imamo zelengorski čaj za imunitet koji preporučujemo za ove dane, kao i sirupe, čajeve za respiratorni sistem i brojne čajne mješavine - navela je Ivanka Vladičić.
Zanimljive i vrijedne pažnje jelke od šišarki, ukrasi od koštunjavog voća, papirne kugle mamile su posjetioce štanda Miroljuba Puzovića.

-Od šišarki četinarskog drveća nastaju sve jelke, koštunjavo voće, košpice posluže kao nakit. Ovaj sajam koristan je za nas, razmijenimo iskustva, mišljenja, steknu se kupci, dobro je ovo svima - mišljenja je Puzović.

Angelina Tešević iz Foče pravi živopisne ogrlice, naušnice i narukvice od stakla, plastike, satena koji su najviše traženi u vrijeme praznika i darivanja među ženskom populacijom.
Bogati i lijepo aranžirani novogodišnji ukrasi i ove godine na štandu Dječijeg vrtića “Čika Jova Zmaj”, dok je pregršt ukrasa od prirodnih materijala podjednako interesantnih svim uzrastima pripremila Veliborka Jojić.

-Kompletan novogodišnji program, nakit, kutije, ukrasi, svijećnjaci, flaše, sve je tu, a materijali su prirodni. Sajam je nama prilika jednom u godini koju treba da iskoristimo na najbolji način - smatra Jojićeva.

Krpene lutke, koje starije vraćaju u bezbrižno djetinjstvo, a mlađe zabavljaju i čine srećnima, izrađuje kreativac Branka Davidović:

-Nastaju maštom, od krpe i vune. Trudim se da budu od prirodnih materijala da malo zamijenimo ovu silnu plastiku i sve drugo što se uporno plasira na tržištu - kaže Davidovićeva.

Organizator, već tradicionalnog sajma, Turistička organizacija opštine Foča nastoji da ovom manifestacijom predstavi kreativan rad sugrađana, njihova umijeća i talente.

-Naši sugrađani će imati priliku da kupe zanimljive poklone za predstojeće praznike. Učesnici sajma su uglavnom naši saradnici čije suvenire prodajemo u turističkom info-centru i cilj nam je da na ovaj način promovišemo njihov rad, da ostvare dodatnu zaradu - rekla je Ljeposava Đajić, direktorica TO Foča.


Sajamska ponuda iz godine u godinu sve je bogatija, ocjena je posjetilaca. Ukoliko još niste upotpunili svoju pretprazničku čaroliju, preporuka da do kraja nedjelje posjetite sajam na Gradskom trgu od 11.00 do 16.00 časova.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: