Зашто хладноћа не прија срцу? | Херцег Телевизија Требиње

Друштво

Зашто хладноћа не прија срцу?

Извор: Танјуг | Датум:21.12.2018.

Инфаркт срца чешћи је зими него током љетњих мјесеци, а у коронарним јединицама ових дана повећан је број пацијената.

Љекари кажу да се током зимских дана сужавају крвни судови и да то не представља проблем код здравих, младих људи који имају еластичне крвне судове и брзо се прилагоде новим временским условима.

Проблем настаје код пацијената који имају склеротичне, сужене крвне судове, што доводи до додатног сужења "ангинозних напада", а у најгорем случају и до акутних инфаркта срца.

"Током зимских мјесеци увијек имамо више пацијената и више срчаних удара него током љетњих дана", каже за Танјуг кардиолог Тања Јозић.

Она каже да је важно да током хладних, зимских дана пацијенти који имају повишен крвни птритисак коригују терапију.

"Обично у зимском периоду хипертензивна терапија(за повишен притисак) мора да се појача, док током љетњих мјесеци мора да се смањи. У љетњим мјесецима долази до ширења крвних судова и ако се узима иста терапијска доза често долази до колапса, губитка свјести", појаснила је Јозић.

Она каже да посебна пажња мора обратити на пацијенте који су преживјели инфаркт и да они још увијек иновативне лијекове не могу да се добију на рецепт, а који су по свим кардиолошким смјерницама прва терапијска линија.


Категорија: Друштво

Шта Ви мислите о овоме?

НАПОМЕНА: Садржај објављених коментара не представља ставове Херцег РТВ већ само аутора коментара! Молимо читаоце да се суздрже од вријеђања, псовања и вулгарног изражавања!

Најчитаније у овој категорији: