Gatački vatrogasci - heroji tokom cijele godine | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Gatački vatrogasci - heroji tokom cijele godine

Izvor: Radio Gacko | Datum:22.12.2018.

Gatački vatrogasci su i ove godine imali pune ruke posla, bez obzira što nije bilo šumskih požara kao prethodnih godina, kaže starješina PVJ Gacko Nebojša Avdalović. Intervenisali su tri puta kada su šumski požari u pitanju, dvadeset dva puta su gasili nisko rastinje, dvadeset osam puta zapaljene kontejnere u gradu. Uspješno su ugasili požare koji su prijetili da unište tri kuće i jedan pomoćni objekat a zabilježene su i četiri intervencije na zapaljenim dimnjacima. Nesebičnu pomoć su pružili prilkom tri saobraćajne nezgode na području ove opštine.

Vatrogasci su bili posebno aktivni tokom ljetnog perioda, kada su zbog suše brojni stanovnici gatačke opštine isključeni sa vodovodne mreže. Cisternama su dostavljali vodu čak 280 puta.

Prema riječima Avdalovića vatrogasci su solidno opremljeni, obučeni i spremni da se uhvate u koštac sa bilo kakvom vatrenom stihijom. Ipak, u narednom periodu biće neophodna nabavka vatrogasnih odijela, rukavica i kaciga.

U planu je kupovina vatrogasnog vozila – cisterne. Vatrogasni savez Republike Srpske je obezbijedio 230 hiljada maraka za tu namjenu a lokalna zajednica 20 hiljada maraka i nakon provedene procedure javne nabavke vozni parka će biti kompletiran do polovine naredne godine a time i povećana operativnost prilikom zaštite stanovništva i imovine – optimističan je komandir gatačkih vatrogasaca.

Prema njegovim riječima najčešći uzroci požara su ljudska nepažnja, neispravne električne instalacije i zapušeni dimnjaci. Bilježimo i brojne požare na otvorenom naročito u sezoni poljoprivrednih radova, posebno nekontrolisano paljenje korova u blizini šuma- ističe Avdalović.

Starješina Vatrogasne jedinice naglašava da im nedostaju garaže za vozila i opremu i da je i to jedan od zadataka koji će rješavati u narednom periodu.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: