Praznični dani šire ljubav i solidarnost | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Praznični dani šire ljubav i solidarnost

Izvor: Glas Srpske | Datum:06.01.2019.

Pravoslavni vjernici sutra proslavljaju najradosniji hrišćanski praznik – Božić, a rođenje Isusa Hrista biće obilježeno služenjem liturgija u hramovima širom Srpske i BiH.

Božić se proslavlja tri dana, a prethodi mu Badnji dan, koji će biti obilježen danas večernjom službom u hramovima i paljenjem badnjaka.

Pravoslavcima su tim povodom zvaničnici iz Srpske i BiH uputili čestitke sa željom da praznik proslave u miru i blagostanju.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je Božić pravoslavnim vjernicima, naglasivši da ovaj praznik ujedinjuje ljude oko neprolaznih civilizacijskih vrijednosti mira, ljubavi i poštovanja i podsjeća na važnost međusobne solidarnosti.

– Uz tradicionalni hrišćanski pozdrav “Mir Božji – Hristos se rodi”, svim vjernicima želim da predstojeće božićne praznike provedu onako kako dolikuje tradiciji, u miru i radosti, u krugu svoje porodice, prijatelja, poštovalaca ovog svetog praznika – istakao je Dodik, u čiji je kabinet u zgradi Predsjedništva u Sarajevu u petak unesen badnjak.

Predsjednica RS Željka Cvijanović navela je da se u vrijeme radosnih božićnih dana obnavljaju vjera i nada u istinske hrišćanske vrijednosti, međusobno uvažavanje, praštanje i solidarnost.

– Neka najradosniji hrišćanski praznik, dan Hristovog rođenja, donese radost i mir, ličnu i porodičnu sreću, u duhu uzajamne ljubavi i praštanja. Uz iskrene želje da predstojeće božićne praznike provedete sa svojim najmilijima i u dobrom raspoloženju, pozdravljam vas tradicionalnim hrišćanskim pozdravom Mir Božji – Hristos se rodi! – navela je Cvijanovićeva u čestitki.

Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS saopštilo je da vjernici pravoslavne vjeroispovijesti, prema zakonu, imaju pravo na plaćeni izostanak sa radnog mjesta na Badnji dan i Božić, odnosno 6. i 7. januara, te da je neradni dan i republički praznik 9. januar – Dan Republike.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: