Zašto su dobre klementine? | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Zašto su dobre klementine?

Izvor: magicnobilje.com | Datum:22.01.2019.

Klementine su nastale ukrštanjem mandarina i slatke pomorandže. Dokazano ublažavaju stres i pozitivno djeluju na kožu.

Dvije klementine dnevno obezbeđuju preporučenu dozu vitamina C. Pored askrobinske kiseline, sadrže i beta karoten, pa su dobre i za vid. Tu se i proteini, minerali, vlakna, ugljeni hidrati, masti i pregršt drugih vitamina (A, D, K, E, B6 i B12). Djeca ih rado jedu, jer nemaju semenke.

Miris klementina stimuliše tijelo da oslobađa serotonin (hormon sreće), što djeluje umirujuće, poboljšava san i ublažava stres.

Ako se sok ove voćke nanese na lice, uništiće bakterije koje izazivaju bubuljice.

Klementina je i odličan izvor antioksidanata koji uništavaju slobodne radikale. Zbog toga je odlična za regeneraciju i revitalizaciju tjelesnih ćelija, čime se poboljšava imunitet.

Klementina obezbjeđuje odgovarajući balans kiselina u tijelu, pospješuje umne aktivnosti, smanjuje nivo holesterola, održava tjelesnu težinu, ublažava digestivne probleme.

Osim toga, moguće je preventivno djelovati konzumiranjem ove voćke na pet najčešćih bolesti današnjice.

Prevencija raka

Vitamin C i antioksidansi jačaju imunitet. Usljed slabljenja imuniteta organizam postaje podložniji nastanku raka i brzm širenju maligne bolesti.

Prevencija moždanog udara

U najvažnije elemente koji se nalaze u klementini ubrajaju se minerali, a među njima su cink, magnezijum i kalcijum. Sve ove prirodne supstance mogu aktivno da smanje rizik od moždanog udara.

Prevencija srčanog udara

Plod ove voćke pun je kalijuma, minerala koji čuva zdravlje srca, podstiče bolju cirkulaciju krvi i oslobađa je od nagomilanog holesterola.

Prevencija gestacijskog dijabetesa

Gestacijski dijabetes nastaje kada hormoni u toku trudnoće ometaju sposobnost tijela trudnice da koristi insulin kao hormon koji pretvara šećer u energiju. Konzumiranje klementina tokom trudnoće može pomoći, jer ovo voće u sebi ima nizak nivo prirodnog šećera koji je sasvim dovoljan za ishranu u periodu drugog stanja.

Prevencija kamena u bubregu

Klementine sprečavaju pojavu kamenova u bubrezima, jer obezbjeđuju ravnotežu soli kristala u bubrezima i uništavaju ih prije nego što se pretvore u kamenje.

Savjet plus

Posebno se preporučuje potrošnja klementina na prazan želudac, kako bi se spriječila pojava gasova.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: