Na vojnicima u BiH jedna uniforma 10 godina | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Na vojnicima u BiH jedna uniforma 10 godina

Izvor: nezavisne novine | Datum:24.01.2019.

Vojnici u BiH nose jednu uniformu i po više od deset godina, otkrivaju “Nezavisne”.

Naš izvor ističe da hroničan nedostatak odjeće i obuće za profesionalna vojna lica još postoji, iako se na njega godinama upozorava.

“Stanje se već duže vrijeme ne mijenja, pa tako pripadnicima Oružanih snaga (OS) BiH, pored uniformi, fale i kabanice, čizme, jakne, košulje i slično”, kaže izvor “Nezavisnih”.

Kako dodaje naš sagovornik, ovaj problem lako je uočljiv svakom ko pogleda na grupu vojnika.

“Shvatićete da je situacija neprihvatljiva jer je u pitanju šarenilo - kod jednog vojnika uniforma je zelena, kod drugog izblijedjela, sasvim neke druge nijanse”, zaključuje naš sagovornik.

Na ovaj problem, kako saznaju “Nezavisne”, u svom izvještaju za 2018. godinu, a koji je u izradi, upozoriće i parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović.

Kako saznajemo, Šiljegović je ljetos napravio presjek stanja u prvom polugodištu i upozorio na brojne probleme.

“U tom presjeku, uz ostalo, navedeno je i nezadovoljavajuće stanje u vezi sa snabdijevanjem prehrambenim namirnicama za potrebe OS BiH, kao i nedostatak odjeće, odnosno obuće. Nakon tog Šiljegovićevog upozorenja došlo je do poboljšanja određenih stvari, što se odnosi na snabdijevanje hranom, ali je problem u vezi s uniformama još aktuelan”, kaže izvor “Nezavisnih”.

U Šiljegovićevom izvještaju za prošlu godinu, po našim saznanjima, naći će se još niz stavki koje ukazuju na nezahvalan položaj pripadnika OS BiH.

“I u 2018. godini, kao i prethodnih, bilo je kršenja ljudskih prava u Ministarstvu odbrane BiH, odnosno OS BiH. Pristiglo je više od 90 zahtjeva za intervenciju parlamentarnog vojnog povjerenika, pritužbi, molbi i sličnih akata”, kaže naš izvor, upućen u stanje u OS BiH.

Najveći broj pritužbi, kako saznajemo, odnosio se na naknade koje nemaju karakter plate, a gdje spadaju naknada za prevoz, odvojeni život i slično.

“Bilo je i pritužbi koje se odnose na kršenje propisa u postupku postavljenja profesionalnih vojnih lica, te pritužbi koje se odnose na probleme koje profesionalna vojna lica imaju u zdravstvenom osiguranju”, napominje naš izvor.

Šiljegović nije želio da komentariše naša saznanja o njegovom izvještaju.

“U izradi je izvještaj o radu parlamentarnog vojnog povjerenika za 2018. godinu, koji će ići u parlamentarnu proceduru. Dok izvještaj ne bude gotov, ne mogu davati komentar”, rekao je Šiljegović kratko za “Nezavisne”.

Kako ocjenjuju položaj pripadnika Oružanih snaga BiH, sa stanovišta njihove opremljenosti odjećom, obućom i ostalom opremom, pitanje je na koje nismo dobili odgovor iz Ministarstva odbrane BiH. Komentar nismo uspjeli dobiti ni od Marine Pendeš, ministra odbrane BiH.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: