Ljekovita biljka: Pet činjenica koje niste znali o zovi | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Ljekovita biljka: Pet činjenica koje niste znali o zovi

Izvor: moj pedijatar | Datum:28.01.2019.

Ekstrakt zove ima snažan antivirusni efekat, ne samo kod gripa – zova pomaže da se organizam izbori sa prehladom, virusom gripa, ali i sa virusima koji izazivaju herpes.


Zova je vijekovima dobro poznata ljekovita biljka

Prije 2.400 godina, “otac medicine” Hipokrat je prepoznao ljekovita svojstva zove. Koristio je i cvjetove i plod zove za liječenje različitih infekcija, a njene povoljne efekte na zdravlje je pažljivo bilježio u svojim spisima. Kasnije je Galen, najčuveniji ljekar rimskog doba, koristio ekstrakt zove za liječenje zapaljenja disajnih organa…a poslije Galena i brojni poznati i manje poznati ljekari!

Do pojave antibiotika, zova je bila dio brojnih ljekovitih preparata, a može se reći da je bila jedan od temelja tradicionalne medicine – glavna ljekovita biljka za liječenje upala koje su praćene visokom temperaturom.

Sadrži preko 40 aktivnih supstanci, od kojih mnoge imaju ljekovita svojstva

Među njima su dobro poznati flavonoidi (flavonoli, antocijanini…), polifenoli (tanin), mineralne materije (uključujući i gvožđe), vitamin C…

I cvijet i plod su zdravi – stimulišu imunitet za borbu protiv virusa!

Istraživanje iz 2012. je pokazalo da i cvijet i plod imaju slične efekte a da kuvanje cvijeta NE ugrožava većinu korisnih efekta! Još je bolji efekat ekstrakata zove koji se dobijaju farmako-tehnološkim procesima!

Ekstrakti zove inhibiraju rast virusa gripa

Prije više od 20 godina je sprovedeno istraživanje sa biljem da se ustanovi da li ekstrakt zove može da pomogne u liječenju gripa. 1993/94 je bila velika epidemija, a ispitanici (svi su imali grip) su podijeljeni u dvije grupe: jedni su dobijali ekstrakt zove, a drugi placebo (“zaslađenu vodicu”). U grupi koja je dobijala ekstrakt zove je grip trajao značajno kraće, a 90%j ispitanika je imalo značajno poboljšanje već poslije 2 do 3 dana od uzimanja ekstrakta zove, a to se nije desilo kod onih koji su dobijali placebo. Zaključak je bio jasan – ekstrakt zove pomaže izliječenju od gripa!

Izraelski i norveški autori su 2004. prikazali veoma slične rezultate – ekstrakt zove značajno skraćuje trajanje gripa i olakšava simptome – a to važi i za virus gripa tipa A i tipa B!

2009. godine obavljeno je zanimljivo istraživanje koje je pokazalo da ekstrakt zove (u laboratorijskim uslovima – “in vitro”) ima sličan efekat na eliminaciju virusa svinjskog gripa (čuveni H1N1) kao i antivirusni lijekovi! Par studija “in vitro” je pokazalo da postoji i antibakterijski efekat ekstrakta zove.

Ekstrakt zove ima snažan antivirusni efekat, ne samo kod gripa – zova pomaže da se organizam izbori sa prehladom, virusom gripa, ali i sa virusima koji izazivaju herpes

Prije više od 15 godina su izraelski naučnici pokazali da zova podiže nivo citokina koji su važni za borbu sa virusima!

Citokini su supstance koje stvara naš imunitet, a oni pomažu bijelim krvnim zrncima u borbi sa različitim mikroorganizmima. Isti autori su pokazali da zova to bolje radi od propolisa i ehinacee, koji takođe imaju povoljan efekat na imunitet!

Na kraju je sasvim jasno – postoji potpuno prirodan preparat, koji sadrži ekstrakt zove, a koji nam može pomoći da pobjedimo aktuelne viruse!


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: