Papiri uskoro postaju prošlost | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Papiri uskoro postaju prošlost

Izvor: Glas Srpske | Datum:06.03.2019.

Republika Srpska bi ove godine trebalo da aktivnije počne sa razvojem elektronske uprave, a prvi korak ka tome je strategija o kojoj bi trebalo da bude riječi polovinom godine.

Planom rada Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo za drugi kvartal 2019. godine predviđeno je donošenje dokumenta “Strategija razvoja elektronske uprave”.

- To će biti dokument koji će utvrditi osnovne ciljeve i prioritete unapređenja stanja elektronske uprave u Republici Srpskoj i kojim će se utvrditi koraci koje je neophodno preduzeti s ciljem unapređenja stanja u ovoj oblasti - naveo je resorni ministar Srđan Rajčević u odgovoru na poslaničko pitanje. 

Potpuna digitalizacija, odnosno digitalizacija javnih usluga je donekle, kako je rekao, ograničena nedostatkom metoda potpune autentikacije i identifikovanja strana koje učestvuju u elektronskoj razmjeni.

U toku je i realizacija projekta uspostavljanja sertifikacionog tijela za izdavanje sertifikata pravnim i fizičkim licima koje bi u prvoj polovini ove godine trebalo da bude potpuno operativno.

- Nakon uspostavljanja tog tijela svaki organ uprave će imati mogućnost da sve usluge koje pruža u papirnoj formi počne pružati i u elektronskoj formi. Sve to će dovesti do razvoja raznih elektronskih servisa javne uprave, a na kraju i do potpune digitalizacije usluga - istakao je ministar Rajčević.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: