Gacko: Predstavljen Pravilnik o podsticajima u poljoprivredi za 2019. godinu | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Gacko: Predstavljen Pravilnik o podsticajima u poljoprivredi za 2019. godinu

Izvor: opština gacko | Datum:16.03.2019.

Poljoprivrednim proizvođačima sa područja opštine Gacko predstavljen je novi Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja podsticaja u poljoprivredi za 2019. godinu.

Rukovodilac resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, Borislav Milivojević, rekao je da nema mnogo novina u odnosu na prošlu godinu. Međutim, da bi ostvarili pravo na podsticaj u 2019. godini, poljoprivredni proizvođači su obavezni da podnesu poresku prijavu za 2018. godinu.

Nekomercijalna gazdinstva plaćaju samo zdravstveno osiguranje, od čega penzioneri plaćaju 1% od isplaćene penzije, zaposleni 1% posto od bruto plate. Kada su u pitanju komercijalna gazdinstva, čisti poljoprivredni proizvođači plaćaju i zdravstveno i penzijsko osiguranje u visini od oko 122 KM, penzioneri plaćaju 2% od isplaćene penzije a zaposleni 2% od bruto plate“, istakao je Milivojević.

Kada je u pitanju uzgoj kvalitetno priplodnih junica, ove godine prag je povećan na tri, iz domaćeg uzgoja, dok će plaćanje po jednoj junici iznositi 350 KM. Za kupovinu priplodne stoke ove godine nisu predviđena sredstva. Kada je u pitanju sistem uzgoja krava – tele, tu je minimalan broj grla šest, a povećan je i broj ovaca po stadu, pa je ove godine, po novom pravilniku, povećan na 125.

Regresirano dizel gorivo je povoljnije za sve poljoprivredne proizvođače, kaže Milivojević, jer su ove godine u obradivo zemljište uključene i livade, te iznosi 100 litara po hektaru, za proljećnu i jesenju sjetvu.

Kapitalne investicije će se realizovati drugim pravilnikom, koji bi trebao biti objavljen početkom sledeće sedmice.

Ono što već znamo sad da će ići fiksno 30% za kupovinu mehanizacije, ali o tome ćemo naknadno obavijestiti sve proizvođače kada taj pravilnik bude na snazi“, zaključio je Milivojević.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: