Gacko: Obilježen Svjetski dan osoba sa Daunovim sindromom | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Gacko: Obilježen Svjetski dan osoba sa Daunovim sindromom

Izvor: Opština Gacko | Datum:21.03.2019.

Udruženje „Rastimo zajedno“ iz Gacka danas je nizom aktivnosti obilježilo 21. mart – Svjetski dan osoba sa Daunovim sindromom. Sa prijateljima i mališanima Dječijeg vrtića kroz interaktivnu radionicu poslali su jasnu poruku, a u znak podrške osobama sa ovim sindromom i djeca i vaspitači danas su obuli šarene čarape.

Današnji dan jeste povod da se družimo, međutim, ovo svakako ne bi trebao da bude jedini dan kada pričamo uopšte o osobama sa poteškoćama u razvoju. Obuli smo šarene čarape kao znak podrške, a osmislili smo i zajedničko drvo podrške, različitosti i bogatstva, gdje su sva djeca oslikala svoje dlanove na papiru i zalijepila. Mi jesmo svi različiti, ali svi smo i jednaki sa istim potrebama, da budemo prihvaćeni, integrisani u društvo i voljeni“, rekla je psiholog Milica Zelenović.

Današnjim družnjem, kaže Zelenović, poslali su jasnu poruku – da djeca sa Daunovim sindromom i poteškoćama u razvoju ne budu vidljiva samo danas, već svakog dana. Da budu jednaka sa svim svojim različitostima, jer upravo ona nose bogatstvo.

Daunov sindrom nosi poteškoće u razvoju, ali svakako ima mnogo toga što djeca sa ovim sindromom mogu da postignu. Zadatak svih nas zajedno jeste da stvorimo optimalne uslove za razvoj svakog djeteta, da bi se ono moglo razvijati sa svim svojim mogućnostima i kapacitetima. Predrasude postoje, predstoji još mnogo posla, ali svakim danom su sve manje. Na nama je da ih zajedničkim snagama prevazilazimo i rušimo", zaključila je Zelenović.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: