U Frankfurtu obilježeno osam vijekova autokefalnosti SPC | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

U Frankfurtu obilježeno osam vijekova autokefalnosti SPC

Izvor: SRNA | Foto: Z. Vicelarević | Datum:04.04.2019.

U Hramu Vaskrsenja Gospodnjeg u Frankfurtu svečano je obilježeno 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i promovisana nova knjiga Njegovog preosveštenstva vladike diseldorfskog i njemačkog Grigorija "Biti sa drugim".

Direktor KUD-a Kopaonik je poklonio vladiki Grigoriju statuu patrijarha Pavla

Vladika zapadnoamerički Maksim izjavio je za "Vesti" da je episkop Grigorije napisao izuzetnu knjigu, jednu od najvažnijih.

- On je čovjek koji razmišlja izvan nekih uskih stega i pogleda na svijet. On je uspio temu drugosti ili drugog, koja je važna u sociologiji, psihologiji i filozofiji, da primijeni na teologiju, ali i na život Crkve. Pokazao je da je taj drugi bližnji. Onda je napisao i disertaciju koja je veoma dobra - ocijenio je vladika Maksim.

Vladika Grigorije je rekao da je knjiga "Biti sa drugim" njegovo teološko istraživanje prilagođeno čitaocima.

- Nadam se da će ljudi moći da je čitaju. Knjiga je namijenjena nama koji smo van otadžbine, van Srbije i može da bude od koristi zato što nas poučava da je svaki čovjek naš bližnji i da je važno biti sa drugim i postojati sa drugim - rekao je vladika Grigorije.

U programu je učestvovalo Kulturno-umjetničko društvo "Kopaonik" iz Leposavića.

Sveti Sava je 1219. godine u Nikeji dobio autokefalnost za Srpsku pravoslavnu crkvu i time uveo srpski narod u pravoslavnu porodicu.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: