Građevinski materijal i novac za pet raseljenih porodica | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Građevinski materijal i novac za pet raseljenih porodica

Datum:17.03.2015.

Ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš danas je u Trebinju za pet izbjeglih i raseljenih porodica uručio pakete građevinskog materijala za rekonstrukciju stambenih jedinica u vrijednosti oko 83.000 KM, koje su obezbijedili međunarodni donatori.

Građevinski materijal i novac za pet raseljenih porodicaČordaš je korisnicima uručio i rješenja o dodjeli ukupno 25.000 KM za ugradnju doniranog materijala i opreme, koje je obezbijedilo Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske.

"Zadovoljni smo što smo nakon dugog čekanja danas uručili ovu donaciju koja će, nadamo se, pomoći ovim licima", rekao je Čordaš na lokalitetu Bogdanića Do, gdje dva korisnika grade kuće.

On je napomenuo da će narednih dana ovakva donacija biti uručena za još 15 korisnika na području Banjaluke, Gradiške i Prijedora.

Čordaš je podsjetio da je riječ o velikom regionalnom programu od 5.400 stambenih jedinica za izbjegla i raseljena lica, od čega se 4.200 odnosi na Republiku Srpsku.

"Ovo je početak jedne priče za koju vjerujem da ćemo je u naredne dvije do tri godine završiti", istakao je Čordaš.

Predsjednik Regionalnog udruženja "Povratak" Petar Babić, koji je dobio građevinski materijal za kuću, rekao je da mu ova donacija mnogo znači da bi mogao da završi objekat koji je već započeo i da bi u njega uskoro mogao da se useli.

"Izbjegao sam iz Dubrovnika 1991. godine od kada sam i bio podstanar", rekao je šezdesetjednogodišnji Babić.

Slobodan Dučić zahvalio je Ministarstvu za izbjegla i raseljena lica Republike Srpske i svim donatorima na donaciji, ističući da je ovo bio jedini način da izgradnju kuće privede kraju.

Zamjenik gradonačelnika Trebinja Neđo Ćebedžija rekao je da je ova pomoć velika stvar za Trebinje i da treba nastaviti zbrinjavanje izbjeglih lica, posebno iz Hrvatske.

On je istakao da će lokalna zajednica riješiti problem vodosnabdijevanja na području Bogdanića Dola i druge infrastrukturne probleme.

Pomoćnik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Mario Nenadić pojasnio je da je riječ o programu koji za cijeli region košta 430 miliona evra, od čega je za BiH izdvojeno 101 milion evra.

Nenadić, koji je nacionalni i regionalni koordinator programa, istakao je da BiH očekuje pomoć za 5.400 porodica, među kojima je po 1.800 porodica Srba, Bošnjaka i Hrvata.

On je najavio da će 26. marta biti održana skupština donatora na kojoj se za BiH očekuje odobrenje novih 430 korisnika, čime bi BiH zaokružila trećinu korisničke kategorije.

Nenadić kaže da je program veoma složen i da se provodi se uz monitoring OEBS-a i UNHCR-a.

Glavni donatori za ovaj program su Delegacija EU i Vlada SAD, te drugi manji donatori u okviru regionalnog stambenog programa.

Ceremoniji uručenja paketa prisustvovao je i zamjenik ministra za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Miladin Dragičević.

Uručenju donacija prethodio je sastanak Čordaša sa gradonačelnikom Trebinja Slavkom Vučurevićem.


Izvor: SRNA


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: