Nastavak suđenja za zločine nad Srbima u Kalinoviku | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Nastavak suđenja za zločine nad Srbima u Kalinoviku

Izvor: SRNA | Datum:23.04.2019.

U Sudu BiH danas će biti nastavljeno suđenje generalu takozvane Armije BiH Ramizu Drekoviću za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području Kalinovika 1995. godine.

Dreković je optužen da je u svojstvu nekadašnjeg komandanta Četvrtog korpusa takozvane Armije BiH, postupao suprotno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Dreković je u proljeće 1995. godine, izdao direktnu, strogo povjerljivu naredbu artiljerijskim jedinicama na širem području opštine Konjic, da izvrše neselektivno granatiranje Kalinovika naseljenog Srbima.

U optužnici se navodi da je u granatiranju tokom maja i juna 1995. godine ubijeno dijete od 15 godina, a teže i lakše ranjeno više djece i odraslih lica, te razoreno više objekata.

Na početku suđenja 2. aprila, bivši direktor i profesor u Osnovnoj školi "Ljutica Bogdan" u Kalinoviku Mitar Sladoje potvrdio je da je tokom granatiranja ovog mjesta 3. juna 1995. poginula jedna učenica, a više učenika ranjeno.

Svjedok Tužilaštva BiH je naveo da se ovaj tragičan događaj desio u subotu, koja je neradni dan, ali da su zbog realizacije nastavnog plana i programa pozvali 45 učenika osmog razreda kako bi im zaključili ocjene i dali svjedočanstva.

- Prva granata je pala na oko 200 metara od škole na jedan stambeni objekat i tu nije bilo žrtava. Učenike smo izveli u hodnik u prizemlju škole koji je bio suprotno od pravca granatiranja iz Bjelimića, gdje smo ponekad izvodili i nastavu. Kada smo procijenili da se smirilo, odlučili smo da djecu u grupama pošaljemo kući - svjedočio je Sladoje.

On je naveo da su se neki učenici sastali ispred prodavnice u stambenoj zgradi i da su se neki sakrili u haustor kada su čuli ispaljenje granate iz Bjelimića koje se, kaže, moglo čuti u Kalinoviku.

- Druga grupa učenika krenula je desno od prodavnice i tada se čula strašna eksplozija. Ja sam istrčao iz škole i na mjestu događaja zatekao ranjenu Jelenu Bozalo koju sam sa njenim ocem odnio u Dom zdravlja. Tu su već bili prebačeni ostali ranjeni učenici i tu sam saznao da je Stanislava Koprivica, koja je bila učenik generacije, podlegla na licu mjesta. Ubrzo je u blizini Doma zdravlja pala i treća granata - ispričao je Sladoje.

Osim ovog stradanja učenika, svjedok je rekao da je u Školskom ljetopisu, dokumentu u kojem su se unosili svi važni događaji tokom godine, zabilježeno da je učenik sedmog razreda Miroslav Tošović, krajem maja 1995. ranjen na području Potoka, na putu prema selu Vlaholje gdje je živio.

Nastavak suđenja zakazan je za 13.00 časova.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: