Donja Gradina: Položeni vijenci na grobnom polju Topole | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Donja Gradina: Položeni vijenci na grobnom polju Topole

Izvor: ATV | Datum:05.05.2019.

U Donju Gradini kod Kozarske Dubice gdje je u toku centralna manifestacija povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina - genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini stigli su Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske, Radovan Višković, premijer Republike Srpske, Ana Brnabić, predsjednik Vlade Srbije, Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, ministri u Vladi Srpske, Lars Gunar Vigemark, šef Delegacije Evropske unije u BiH, ambasadori Rusije, SAD i Velike Britanije.

Obilježavanje je počelo u 8.30 časova služenjem liturgije u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kozarskoj Dubici.

Zvaničnici su položili vijence na grobnom polju Topole.
Međunarodna komisija za istinu o jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora zaključila je da su Hrvati u Jasenovcu i Donjoj Gradini ubili više od 700 hiljda Srba, 80 hiljada Roma i 23 hiljade Jevreja.

Sistem logora smrti Nezavisne Države Hrvatske obuhvatao je oko 80 logora, a Donja Gradina, kao najveće stratište u sistemu koncentracionih logora Jasenovac.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: