Pola vijeka Eparhije dizeldorfske i njemačke | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Pola vijeka Eparhije dizeldorfske i njemačke

Izvor: HERCEGOVINA PRESS | Datum:27.06.2019.

Povodom proslave 50 godina postojanja Eparhije dizeldorfske i njemačke od 28. do 30. juna biće organizovane trodnevne svečanosti u Hanoveru u okviru kojih će biti održan i naučni simpozijum pod nazivom „Srpska pravoslavna crkva u Njemačkoj u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti“.

Centralni događaj biće u petak, 28. juna, u Crkvi Svetog Jovana u Hanoveru gdje će biti održana svečana akademija i prijem.

Episkop Dizeldorfa i Njemačke Grigorije rekao je da je 50 godina postojanja Eparhije dizeldorfske i njemačke izuzetno značajan jubilej jer simbolizuje poluvjekovno organizovano postojanje Srpske pravoslavne crkve na teritoriji Njemačke, koja je za veliki broj ljudi sa naših prostora postala druga domovina.

Prema njegovim riječima, specifičan izazov pred kojim se Srpska pravoslavna crkva u Njemačkoj nalazi je da bude pronađen način da se tim ljudima vjera propovjeda na najadekvatniji način.

„Pri tome se mora biti maksimalno otvoren za propovjed i na njemačkom jeziku, koji je većini ovdje daleko bliži od srpskog. Želim da istaknem svoje uvjerenje da misija naše Crkve treba da se odvija u saradnji sa sestrinskim crkvama, Rimokatoličkom i Evangeličkom crkvom Njemačke, jer samo zajedničkim naporima i konkretnim djelima ljubavi prema svakom čovjeku možemo se nadati da čovjeku 21. vijeka približimo Hrista u koga vjerujemo“, smatra episkop Grigorije.

On je poručio da uvijek iznova treba istaći i bratsku ljubav koje su većinske crkve u Njemačkoj od samog početka svjedočile prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Episkop Grigorije je zahvalio svojim prethodnicima na doprinosu koji su dali razvoju života Srpske pravoslavne crkve u Njemačkoj i izrazio nadu da će sa svojim sveštenicima i saradnicima nastaviti putem jevanđeljskog služenja, kako bi se u okvirima ove velike kulture i zemlje riječ božija što glasnije čula i svijetlost njegova zasijala.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: