Apel poslodavcima da zaštite zdravlje radnika | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Apel poslodavcima da zaštite zdravlje radnika

Izvor: SRNA | Datum:01.07.2019.

Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske apeluje da svi poslodavci, zbog izuzetno visoke temperature vazduha, preraspodijele radno vrijeme i tako zaštite zdravlje radnika.
 

Nesporno je da učestale vrućine utiču na zdravlje radnika, posebno onih koji rade na otvorenom i duže vrijeme su izloženi suncu u skladu sa obavezama prema poslu, zbog čega dolazi do pada koncentracije u radu i mogućnosti povređivanja radnika, saopšteno je iz Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite.

U saopštenju se podsjeća da međunarodni standard ISO 7243 definiše uslove i kriterijume izvođenja radova u uslovima visoke teperature, a jedna od mjera je izbjegavanje rada u najtoplijem dijelu dana.

Ministarstvo apeluje da poslodavci primijene ovaj standard i izvrše preraspodjelu radnog vremena tako da se radnici ne nalaze na otvorenom u najtoplijem dijelu dana, uz napomenu da i za rad u zatvorenim prostorijama treba obezbijediti rashlađivanje prostorija kako bi se zaštitilo zdravlje radnika.

Republičkoj upravi za inspekcijske poslove preporučeno je da češćim obilascima poslodavaca čija se djelatnost odvija na otvorenom prostoru, kontrolišu da li se poslodavci pridržavaju preporuka Ministarstva i da li organizuju rad na način da zaštite zdravlje radnika.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske danas je pozvalo građane da u narednom periodu, zbog ekstremno visoke temperature vazduha, što manje vremena provode na otvorenom, posebno u najtoplijem periodu dana od 10.00 do 17.00 časova.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: