Dan Nikole Tesle proglašen i u Kanadi | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Dan Nikole Tesle proglašen i u Kanadi

Izvor: BETA | Datum:15.07.2019.

Kanada se priključila državama koje su 10. jul, rođendan jednog od najvećih pronalazača u istoriji nauke i tehnike Nikole Tesle, proglasile za Dan Tesle.

Povodom 163. godišnjice od Teslinog rođenja 1856. na svečanosti u Edmontonu, glavnom gradu zapadne provincije Alberte proglašenje je obavio gradonačelnik Don Ajvison, a inicijator je Istorijsko društvo "Nikola Tesla" na čelu sa predsjednicom Lilian Beltaos.

- Grad Edmonton je ponosan što slavi Teslu, njegovu istrajnost, marljivost i posvećenost - zapisano je u proklamaciji.

Tesla je bio srpsko-američki naučnik i pronalazač koji je imao više od 300 patenata, od naizmenične struje, preko bežičnih komunikacija do snimanja X-zracima, objavio je dnevni list Edmonton žurnal.

Dan Nikole Tesle, čuvenog naučnika srpskog porijekla, uključio je obraćanje zvaničnika, osvjetljavanje plavim svjetlima čuvenog mosta u Edmontonu i paradu vozila sa plavim svjetlima.

- Tesla je oduvijek bio fasciniran napretkom nauke i tehnologije. Njegova opsesija (pronalascima) omogućila je da danas budu mogući električni automobili, na primjer - rekao je glavni govornik kanadski naučnik i pronalazač iz Istraživačkog centra za nanotehnologiju Adam Bergren.

Proglašenje Dana Nikole Tesle pismenim obraćanjem podržao je i premijer Kanade Džastin Trudo.

- Istorijsko društvo Alberte "Nikola Tesla" dijeli moje vizije o značaju naučnih inovacija. Danas smo okupljeni da slavimo izuzetan život Nikole Tesle i svih njegovih nevjerovatnih naučnih dostignuća. Njegovi pronalasci učinili su svijet boljim mjestom - poručio je premijer Trudo.

Ambasador Srbije u Kanadi Mihailo Papazoglu održao je tokom svečanosti prigodan govor i susreo sa gradonačelnikom i drugim predstavnicima političkog, ekonomskog i društvenog života Edmontona.



Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: