Lukač: Migranti neće ostati u Srpskoj | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Lukač: Migranti neće ostati u Srpskoj

Izvor: Glas Srpske | Datum:17.07.2019.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač i direktor Policije RS Darko Ćulum kategorično tvrde da neće biti formiranja migrantskih centara i razmještanja migranata na teritoriji Srpske, bez obzira na to šta će se desiti na sastanku delegacije iz BiH sa predstavnicima Evropske unije, koji danas treba da bude održan u Briselu.


Odgovarajući na tvrdnje ministra unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Nermina Kljajića, koji je rekao da je na sastanku Operativnog štaba za pitanje migracija BiH insistirao na tome da migranti budu raspoređeni ravnomjerno po čitavoj BiH, Lukač i Ćulum imaju stav da će MUP RS nastaviti da daje puni doprinos da bi bile ublažene i riješene posljedice migrantske krize, ali da moraju biti poštovani stavovi i zaključci Vlade Republike Srpske.

Darko Ćulum u ime MUP-a RS i kao član Operativnog štaba za pitanje migracija BiH kaže da je u ponedjeljak na sastanku štaba u Sarajevu umjesto njega bio predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova Aleksandar Stjepanović, ali ističe da na sastanku nisu doneseni nikakvi zaključci o tome da migranti budu ravnomjerno raspoređeni na teritoriji cijele BiH.

- Na sastanku štaba razgovarano je o broju migranata, pošto iz Unsko-sanskog kantona tvrde da kod njih ima mnogo više migranata nego što pokazuju zvanični podaci, pa je postignuta saglasnost da na sastanku u Briselu budu izneseni tačni podaci, odnosno da bude prezentovano koliko je migranata registrovano prema podacima Službe za strance BiH i da bude navedeno i da ih u sivoj zoni sigurno ima još dvadeset-trideset odsto koji nisu registrovani - kaže Ćulum.

Ministar Dragan Lukač za “Glas Srpske” kaže da MUP Srpske postupa u skladu sa zaključcima Vlade Srpske i uspijeva da migrantsku krizu drži pod kontrolom, ističući da će tako i nastaviti i da migrantski centri neće biti formirani na teritoriji RS.

- Mi razumijemo probleme s kojima se susreću u Unsko-sanskom kantonu, ali jednostavno ne možemo dozvoliti da se ti problemi preliju u Republiku Srpsku. Međutim, čini mi se da su predstavnici EU licemjerni kada je u pitanju migrantska kriza, prije svega predstavnici Hrvatske. Oni se otvoreno bune zato što su migrantski kampovi u BiH blizu granice sa Hrvatskom, a istovremeno žele da na Trgovskoj gori u blizini hrvatske granice sa Republikom Srpskom naprave odlagalište nuklearnog otpada. Za njih su očigledno migranti veći problem od nuklearnog otpada - kaže Lukač.

Podjela tereta
Ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Nermin Kljajić rekao je da “svi skupa dajemo maksimum da se što bezbolnije, i po građane i po migrante, izborimo s ovom situacijom, ali da USK zaista nema kapacitete da sve to sam iznese”.

- Zato ćemo mi insistirati i na sastanku u Briselu da migranti budu ravnomjerno raspoređeni na teritoriji čitave BiH, jer mi nismo zato da migrantski centri budu samo na području USK, a da drugi dijelovi BiH ne podijele ovaj teret - poručio je Kljajić.



Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: