Za sedam mjeseci naplaćeno 52,7 miliona KM više javnih prihoda | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Za sedam mjeseci naplaćeno 52,7 miliona KM više javnih prihoda

Izvor: SRNA | Datum:02.08.2019.

Poreska uprava Republike Srpske je u sedam mjeseci ove godine na račun javnih prihoda Srpske prikupila ukupno 1,47 milijardi KM, što je za 52,7 miliona KM ili četiri odsto više u odnosu na isti period prošle godine i predstavlja nastavak pozitivnog trenda u naplati javnih prihoda.

Iz Uprave navode da je naplata direktnih poreza u ovom periodu iznosila 307,5 miliona KM, što je za pet odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

Navodi se da je najveće smanjenje naplate bilo kod poreza na dohodak, koji je naplaćen u iznosu od 113,5 miliona KM ili 31,4 miliona KM manje u odnosu na isti period prošle godine.

- Razlog manje naplate ovog prihoda leži u činjenici da je Vlada Srpske u prošloj godini povećala neoporezivi dio plate na 500 KM i tako se odrekla dijela prihoda po tom osnovu u korist radnika u Srpskoj - pojašnjavaju iz Uprave.

Porez na dobit je u sedam mjeseci ove godine naplaćen u iznosu od 167,5 miliona KM, što je za 14,1 milion KM ili devet odsto više nego u istom periodu prethodne godine.

Kada je riječ o porezu na nepokretnosti, navodi se, naplata je iznosila skoro 17 miliona KM, što je za oko 400.000 KM manje nego u istom periodu 2018. godine.

Kada je riječ o doprinosima, naplata je u periodu januar-jul nastavila znatan rast, te je naplaćeno 899,3 miliona KM, a što je za 57,4 miliona KM ili sedam odsto više nego u istom periodu lani.

- Tako je za Fond PIO naplaćeno 509,1 milion KM ili 31,1 milion KM više, dok je za Fond zdravstvenog osiguranja naplaćeno 323,2 miliona KM, što je više za 22,2 miliona KM. Osim toga, rast je zabilježen i kod naplate prihoda po osnovu doprinosa za Fond dječije zaštite i doprinosa za Zavod za zapošljavanje, od po sedam procenata - navode iz Uprave.

Kod ostalih javnih prihoda, u sedam mjeseci ove godine ostvarena je naplata od 256,4 miliona KM, što je za 23 miliona KM ili 10 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Takse i naknade naplaćene su u iznosu od 152,6 miliona KM ili 11,3 miliona KM više.

Iz Uprave ističu i da je po osnovu naknada za organizovanje igara na sreću naplaćeno 21,3 miliona KM ili 37 procenata više, kazne su naplaćene u iznosu od 12,2 miliona KM ili 12 odsto više, dok su ostali prihodi naplaćeni u iznosu od 43,3 miliona KM, što je za 5,8 miliona KM ili 16 odsto više.

Posmatrajući samo jul, ukupna naplata javnih prihoda je iznosila 226,5 miliona KM, što je za 23,9 miliona KM ili 12 odsto više i predstavlja jednu od najvećih pojedinačnih mjesečnih naplata javnih prihoda u Republici Srpskoj ove godine.Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: