NE DAJU ZEMLJU: Povratnici traže javnu raspravu o trasi autoputa na jugu Mostara | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

NE DAJU ZEMLJU: Povratnici traže javnu raspravu o trasi autoputa na jugu Mostara

Izvor: TOP PORTAL | Datum:04.08.2019.

Iako iz Autocesta FBiH tvrde da na dionici Mostar Jug – tunel Kvanj nema nezadovoljstva i da su već uradili na desetine rješenja, stanje na terenu je sasvim suprotno te veći broj mještana, mahom povratnika, se protivi nasilnoj eksproprijaciji zemljišta i uništavanju njihovih kuća i prirodnih bogatstava, navode iz udruženja povratika u južna mostarska naelja.

“Svjesno izbjegavajući svaki kontakt sa stanovništvom južnih dijelova Mostara, osim kada treba okolčiti zamišljenu trasu ili im prijetiti oduzimanjem zemlje (kao da živimo u Sjevernoj Koreji) Autoceste Federacije BiH prave teške povrede procedura i uporno odbijaju dati odgovore na pitanja koja im se postavljaju“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su tako su izbjegli dati odgovor prof. Ahmedu Džuburu, poslaniku u Parlamentu FBiH na poslaničko pitanje o poštivanju procedura i održavanju javne rasprave prije donošenja odluke o trasi koridora Vc južno od Mostara.

„Time su potvrdili da vode ilegalan proces, koji je davno izašao iz pravnih okvira. Javna rasprava se mora održati i javnost mora biti uključena u donošenje ovako važnih odluka prema važećim zakonima FBiH. Neodržavanje javne rasprave je teška povreda procedura, bez koje međunarodni finansijeri neće dati potrebna sredstva za izgradnju ovog dijela autoputa“, kaže Vujadin Berberović iz Udruženja povratnika Srba.
Bez obzira na to, Autoceste FBiH šalju svoje predstavnike „na teren“ koji novcem iz drugih dijelova autoputa pokušavaju potkupiti pojedine stanovnike naselja Ortiješ, Kosor i Malo Polje i otkupiti dijelove zemljišta kuda bi išla njihova zamišljen trasa. Time žele oslabiti otpor povratničkog stanovništva prema ovoj trasi i dovesti ljude pred svršen čin. No, značajan broj ne podliježe tom pritisku i ne pristaju ni za kakve novce prodati djedovinu i zemlju od koje sada žive.

„Vratila sam se prije 21 godinu, sve ponovo izgradila iz temelja, podigla nasade voćnjaka i nema te cijene koju bi mi neko mogao ponuditi da bi pristala prodati sve i otići zauvijek sa ovih prostora. Ja nemam druge zemlje ni mjesta na kojem želim živjeti. Dolazili su da okolče trasu preko moje zemlje i otjerala sam ih, jer niko nema pravo da ulazi u moj posjed, bez moje dozvole“, rekla je Nura Stein, starosjedilac Kosora.

Udruženje Srba povratnika, preduzima sve pravne korake i pomaže povratnicima, u saradnji sa domaćim advokatima i pravnom pomoći namjenjenoj povratincima, da zaštite sebe i svoje vlasništo u ovom procesu tokom kojeg u Autoceste FBiH napravila teške povrede procedura i bez javne rasprave tj. uključenja svih zainteresovani strana počeli nasilnički ulaziti u privatne posjede i okolčavati trasu koja je rezultat neformalnih dogovora najviših zvaničnika u BiH, a koja ne vodi računa o posljedicama niti stvarnim troškovima.

Prema preporukama struke, najpovoljnija trasa ide preko obronaka Podveležja, gdje nema nikakvih konflikata u prostoru, tj. nema otkupa privatnog zemljišta niti rušenja povratničkih kuća i vinograda.

“Pozivamo Autoceste FBiH da bez odlaganja organizuju javnu raspravu na temu trase koridora 5C južno od Mostara, jer su to po zakonu dužni uraditi, a bez toga izlaze iz pravnog okvira i dublje ulaze u nastavak ilegalnog procesa, što će imati velike pravne posljedice i veliki gubitak za Autoceste FBiH u konačnici“, navode iz udruženja povratnika.



Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: