Prvi Huawei sa sopstvenim operativnim sistemom stiže do kraja godine? | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Prvi Huawei sa sopstvenim operativnim sistemom stiže do kraja godine?

Izvor: B92 | Datum:06.08.2019.

Od trenutka kada se Huawei našao na crnoj listi američke administracije i zapao u probleme, kada je saradnja sa dobavljačima softvera i hardvera iz SAD u pitanju, sve su češće informacije o tome da kineski gigant priprema sopstveni operativni sistem.

U proteklom periodu, nekoliko visokih zvaničnika Huaweija je potvrdilo da se već godinama radi na OS zasnovanom na Androidu, ali je kao nedoumica, koju su pratila različita nagađanja, ostalo to kada bi prvi telefoni sa tim softverom mogli da se pojave na tržištu.

Google je, naknadno, dobio dozvolu za produžetak saradnje sa Huaweijem, ali samo do sredine avgusta, pa iz toga jasno slijedi da kineski proizvođač priprema tržište za trenutak kad će ta saradnja definitivno biti okončana.

Huawei bi tako već do kraja ove godine mogao na tržište da izbaci novi pametni telefon koji će raditi pod njegovim Hongmeng operativnim sistemom, odnosno operativnim sistemom zasnovanim na Androidu koji je razvijen u samom Huaweiju, prenosi agencija Rojters pozivajući se na kineske državne medije.

Taj uređaj, koji je u fazi testiranja, bi, prema informacijama koje stižu iz Kine, trebalo da pripada nekoj od jeftinijih klasa telefona, najvjerovatnije kako bi lakše pronašao svoj put do kupaca.

Iz Huaweija se, međutim, još uvek zvanično ne oglašavaju tim povodom. Ističu samo da im je Android i dalje prvi izbor, dok je Hongmeng OS označen samo kao dio Huawei dugoročne strategije kompanije.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: