Stećci kod Foče, zaštićeni Uneskom, postali vidljivi i pristupačni | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Stećci kod Foče, zaštićeni Uneskom, postali vidljivi i pristupačni

Izvor: SRNA | Datum:14.08.2019.

Asocijacija mladih Foča uredila je lokalitet stećaka Mramor-Crkvina u selu Vrbica u fočanskoj mjesnoj zajednici Zavait, koji je na listi svjetske baštine Uneska.
 

Stećci su bili teško pristupačni, zarasli u gusto šiblje, koje su volonteri Asocijacije mladih raskresali i ovo izuzetno vrijedno nalazište srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika učinili vidljivim i olakšali mu pristup.

Volonterima Asocijacije mladih u čišćenju su pomogli članovi opštinske Turističke organizacije, Muzeja Stare Hercegovine i Civilne zaštite, a posao su nadgledali stručnjaci Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske.

Postavljena je i turistička signalizacija koju je obezbijedila Turistička organizacija.

Predsjednik Asocijacije mladih Aleksandar Vidojević kaže da se na ovom lokalitetu, udaljenom oko 200 metara od puta Zavait-Čelebići, nalazi oko 220 stećaka.

- Uklonili smo šikaru i omogućili pristup stećcima, a Turistička organizacija je obezbijedila putokaze koji su postavljeni u mjestu Zavait. Na samom lokalitetu postavljena je informativna tabla na kojoj stoji da su stećci pod zaštitom Uneska - rekao je Vidojević.

On je istakao da je ova lokacija stećaka veoma interesantna i jedna od najznačajnijih u BiH.

- Veliki je broj ukrasa, a posebno su značajni krstovi, pastirski štap, mačevi. Nadamo se da će u budućnosti ovaj veoma atraktivni lokalitet biti u većoj mjeri posjećen i predstavljen cijeloj zajednici - naveo je Vidojević.

Akcija čišćenja pristupa stećcima organizovana je u okviru projekta "U kamenu uklesano" Fondacije Mak Dizdar.

Asocijacija mladih ranije je uredila i lokalitet stećaka na uzvišenju iznad Foče u blizini sela Zubovići.Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: