Kvalitet grožđa vrhunski, rod podbacio | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Kvalitet grožđa vrhunski, rod podbacio

Izvor: Glas Srpske | Datum:19.08.2019.

 Berba u vinogradima širom Republike Srpske kasniće dvije sedmice, a iako su ovogodišnji prinosi niži, vinogradari ističu da je kvalitet grožđa vrhunski.

Vinogradi u sunčanoj Hercegovini i ove godine će iznjedriti kvalitetne sorte crnog i bijelog grožđa, od kojih će vrijedni vinari napraviti vrhunska vina za domaće i inostrane trpeze.

Vlasnik i enolog u vinariji “Vukoje” Radovan Vukoje kaže za “Glas Srpske” da berba kasni dvije sedmice u odnosu na prošlu godinu, ali da je grožđe izuzetno dobrog kvaliteta.

- Godina je bila napornija nego prethodna jer smo imali mnogo više posla u vinogradima. Kišno proljeće je uticalo na kašnjenje cvjetanja, međutim, sunce je tokom ljeta dobro nahranilo grozdove i vjerujem da ćemo imati odličnu sirovinu za proizvodnju vina - istakao je Vukoje.

Podsjetio je da se najbolje sorte vina prave od veoma male količine grožđa, te da je za vrhunsku kapljicu presudan kvalitet, a ne količina sirovine.

Da je kvalitet grožđa dobar uprkos lošem početku godine, potvrđuje i vlasnik trebinjskog Vinskog podruma “Popovac” Stevo Popovac i dodaje da će zbog vremenskih neprilika koje su u proljeće nanijele štetu vinogradima ubrati manje grozdova.

- Ovogodišnja berba grožđa kasni, tako da šardone počinjemo brati tek 10. septembra, a žilavku i vranac tek krajem idućeg mjeseca. Iako su prinosi podbacili, grožđe je dobrog kvaliteta, tako da će vina biti vrhunska - rekao je Popovac, koji u svom domaćinstvu ima 10.000 loza zasađenih na 18 dunuma.

Vlasnik čelinačke Vinarije “Jungić” Željko Jungić naglašava za “Glas Srpske” da je preostalih mjesec dana do berbe presudno za kvalitet grozdova.

- Što više sunčanih dana bude do berbe i grožđe će biti slasnije. Prinosi jesu nešto podbacili, ali očekujemo dobar kvalitet grožđa - rekao je Jungić.

Radna snaga
Stevo Popovac ističe da u jeku berbe bez sezonskih radnika posao ne može biti na vrijeme obavljen.

- Osim članova porodice koji rade u vinogradima, u sezoni angažujemo i oko 15 radnika - dodao je Popovac.Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: