Film o proboju koridora stiže naredne godine | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Film o proboju koridora stiže naredne godine

Izvor: Glas Srpske | Datum:09.09.2019.

Snimanje dokumentarno-igranog filma o operaciji “Koridor”, koju je u ljeto 1992. godine izvela Vojska Republike Srpske, trebalo bi da počne početkom naredne godine, potvrdio je direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić.

Najavljeni film o jednoj od najvažnijih i najbriljantnijih bitaka Vojske Srpske predstavlja zajednički projekat vlada Republike Srpske i Srbije, koji je najavljen prije nekoliko mjeseci.

“Koridor” je kodni naziv za operaciju čiji je cilj bio uspostavljanje veze zapadnog dijela Srpske i Republike Srpske Krajine s istočnim dijelom Srpske i sa Srbijom. Okidač za odluku bila je smrt 12 beba i umiranje bubrežnih bolesnika u banjalučkom Kliničkom centru zbog nemogućnosti dopremanja kiseonika jer je na snazi bila vazdušna blokada koju je uveo Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Tadašnji komandant Prvog krajiškog korpusa Vojske RS general Momir Talić je tadašnjem načelniku Štaba Prve oklopne brigade i komandantu taktičke grupe jedan Novici Simiću izdao naređenje: “Hoću koridor do Vidovdana, pa makar bio kozja staza. Neću da djeca umiru!” Tom naredbom, koja je ostala zapisana, pokrenuta je operacija “Koridor”. Proboj je trajao od 14. do 28. juna 1992. godine, čime je okončana 42 dana duga kopneno-vazdušna blokada zapadnog dijela Srpske i Republike Srpske Krajine.

- Trenutno se pravi okvir i kostur filma. Početkom iduće godine trebalo bi da se snimaju izjave svjedoka i radi rekonstrukcija događaja, a trebalo bi da bude promovisan do kraja iduće godine. Teško će biti izvodljivo da bude završen do Vidovdana jer će to diktirati vremenski uslovi koji moraju biti autentični onima u vrijeme probijanja koridora 1992. godine - rekao je Kojić Srni.

Republički centar je, kaže, ozbiljno pristupio aktivnostima na izradi filma odmah nakon što je to dobio kao zadatak od Vlade Srpske, dok su, sa druge strane, angažovani Ministarstvo odbrane Srbije, “Zastava film” i Radio-televizija Srbije sa autorkom filma na čelu. Prikupljena je sva dokumentacija koja je predata autorki filma, a obavljeni su razgovori sa pripadnicima Vojske RS koji su učestvovali u proboju i sa novinarima koji su prvi prošli oslobođenim koridorom.

- Pripadnici jedinica koje su učestvovale u proboju koridora svjedočiće u ovom filmu - zaključio je Kojić.

Miko Škorić, ratni komandant Druge oklopne brigade Vojske RS, koja je odigrala značajnu ulogu u proboju koridora, ponovio je da je ta akcija bila jedna od najbriljantnijih pobjeda VRS i jedna od najvećih bitaka.

- Snimiti film o koridoru je potrebno jer će dati odgovor o karakteru rata i namjerama naših protivnika - rekao je Škorić “Glasu Srpske”.

Iz redova čelnika ratnih jedinica ranije je rečeno da ratni dnevnici i knjige generala mogu biti dobra podloga za ovaj važan projekat koji će biti realizovan u skladu sa dogovorom srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina.

Stradali
Akciju “Koridor 1992” izvele su združene jedinice Vojske RS i Srpske vojske Krajine protiv vojnih i paravojnih snaga muslimansko-hrvatske koalicije. Poginula su 273 borca Vojske RS, 70 boraca MUP-a RS i 70 boraca Vojske Republike Srpske Krajine. Ranjeno je 1.918 boraca. U akciji su oslobođeni Derventa, Modriča, Brod i Odžak, a kompletna operacija završena je 6. oktobra 1992. godine izlaskom srpske vojske na rijeku Savu u Brodu.



Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: