Poruka iz Srpske: Federalna policija ne može čuvati našu granicu | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Poruka iz Srpske: Federalna policija ne može čuvati našu granicu

Izvor: RTRS | Datum:06.10.2019.

Ministar bezbjednosti BiH u tehničkom mandatu Dragan Mektić vršio je pritisak na direktora Granične policije BiH Zorana Galića s namjerom da na zaštiti granice Srpske i Srbije, usljed nelegalnih migracija, angažuje pripadnike federalnog MUP-a. Galić je to i potvrdio u izjavi za našu medijsku kuću, iako Mektić demantuje da postoji pravilnik u kome to nalaže.

Pritiscima kojima je bio izložen direktor Granične policije BiH, svjedočili su direktori svih policijskih agencija na nivou BiH i ministri u Savjeta ministara u tehničkom mandatu. Nakon radno konsultativnog sastanka o problemu migracija 24. septembra, Mektić je tvrdio da se politika duboko uvukla u rukovođenje policijskim agencijma. Nije Mektić precizirao, ali ispostavilo se, suprotno. Galić je proturječio Mektićevoj namjeri da na granicu Srpske i Srbije dovede federalni MUP.

- Sporazum je protivzakonit, jer je po članu 18 Granična policija nadležna. Član 19 predviđa da bi se moglo dovesti u takvu situaciju kada bi nadležni organ proglasio vandredno stanje te da ministar može proglasiti takvo stanje - navodi Galić.

Nelegalne migracije u BiH daleko su od situacije kada bi se proglasilo vandredno stanje, ali da ministar bezbjednosti nije minimalizovao najave migranske rute kroz BiH, moglo je biti i daleko bolje. Danas tvrdi da nije bilo ni pravilnika, niti pritisaka da Galić potpiše sporazum sa MUP-om Federacije.

- Ma to se može uređivati nešto operativnim planovima, ali svaki operativni plan koji smo mi uradili smo slali Predsjedništvu na saglasnost. Predsjedništvo nije davalo saglasnost ni za vojsku, ni za ovo, ni za ono - kaže Mektić.

Pod Mektićevim ovim i onim vjerovatno se skriva i namjera da neustavno i protivzakonito na granicu Srpske i Srbije, dovede pripadnike MUP-a Federacije. MUP Srpske, naglašava ministar unutrašnjih polsova Srpske Dragan Lukač, neće tražiti da radi na zaštiti Federalne ili kantonalne granice, jer oni imaju svoju policiju, koja je nadležna za te aktivnosti. Pri tom, kapaciteti MUP-a Republike Srpske nisu sasvim iskorišteni.

- Niti je to potrebno, niti je to moguće, a eventualno može da se u taj posao uključi policija Republike Srpske jer ima dovoljno snaga, resursa i kapaciteta - navodi Slobodan Župljanin, dekan banjalučkog Fakulteta za bezbjednost i zaštitu.

Dok resurse MUP-a Srpske, poput novoformirane Žandarmerije izbjegava, Mektić traži prečice, navodeći druge da krše ustav i zakone.

- Niti ministar bezbjednosti, niti Ministarstvo ne može donijeti bilo kakav akt kojim će naložiti da se policija jednog entiteta može naći na teritoriji policije drugog entiteta. Naglašavam, bez donošenja zakonskog akta na nivou BiH nikakav drugi akt ne može biti stariji od njega - ističe Sredoje Nović, predsjedavajući Kluba srpskog naroda u Domu naroda PS BiH.

Galić kaže da Mektić često sebi daje pravo na raznorazne nesuvisle izajve.

A istina je, podsjeća Galić, da se Mektić oglušio na upozerenja bezbjednosnih struktura da migrantski talas neće zaobići BiH i da danas minimalizuje problem i nameće rješenja, za koja i sam zna da su nezakonita.



Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: