Premijer Etiopije dobio Nobela za mir | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Premijer Etiopije dobio Nobela za mir

Izvor: RTRS | Foto: Getty Images | Datum:11.10.2019.

Premijer Etiopije Abij Ahmed Ali dobitnik je ovogodišnje Nobelove nagrade za mir, saopštio je komitet.Nobelova nagrada za mir je priznanje za posebne zasluge na poljima spajanja naroda, razoružanja ili smanjenja svjetskih ili regionalnih vojnih potencijala, političkog i drugog obrazovanja kao i održavanja mirovnih konferencija.

Odbor koji odlučuje o dobitniku se sastoji od pet članova koje bira norveški parlament. Članovi se biraju na šest godina. Sastav odbora reflektuje odnos snaga političkih partija u Norveškom parlamentu. Od 1936. usvojeno je pravilo da članovi Norveške vlade ne mogu biti i članovi Nobelovog komiteta.

Tokom 1977. dodato je i pravilo da aktivni poslanici Norveškog parlamenta takođe ne mogu biti birani na dužnosti u odboru. Iako nigdje nije određeno da članovi moraju biti norveške nacionalnosti, do danas su svi članovi komiteta bili Norvežani.

Za proglašenje pobjednika nije utvrđen tačan datum, ali se najčešće dobitnik proglašava jednim petkom sredinom oktobra. Dodjela nagrade se vrši uvijek 10. decembra, na dan smrti Alfreda Nobela.

Za razliku od ostalih Nobelovih nagrada, nagradu za mir uručuje predsjednik izbornog komiteta, a ne kralj, mada je pored drugih zvanica iz političkog života Norveške, uvijek i on prisutan.
Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: