Nezavidan položaj slijepih i slabovidih u Trebinju i Ljubinju | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Nezavidan položaj slijepih i slabovidih u Trebinju i Ljubinju

Izvor: Radio Trebinje | Datum:15.10.2019.

Položaj slijepih i slabovidih lica u Trebinju i Ljubinju je nezavidan  jer se u praksi slabo provodi zakon kojim su regulisana njihova prava, a iz godine u godinu smanjuje se i broj subvencija za ove kategorije stanovništva.

Jelka Dželetović, iz Udruženja slijepih i slabovidih lica Trebinje i Ljubinje, povodom Međunarodnog dana bijelog štapa, ističe da bi slijepim osobama trebalo vratiti subvencije koje su nekada imali.

„Nekada su slijepa i slabovida lica imala pomoć od svih preduzeća, danas vrlo malo. Imali su subvencije za struju, vodu i televiziju. Danas osim sredstava za tuđu njegu i pomoć, koja iznosi svega 160 maraka, i to za prvu kategoriju slijepih, ove osobe nemaju nikakvu drugu pomoć. Većina naših članova nemaju lična primanja i izdržavaju se samo od te tuđe njege i pomoći. Sve je manje i donacija koje su do sada, koliko toliko, postojale, a zbog lošijeg poslovanja izostaju i donacije nekih preduzeća, koje su nam bila od velike koristi“, navodi ona.

Zakonski imaju pravo i na besplatno liječenje ali se i taj dio slabo sprovodi u praksi.

„Sve je to regulisano zakonski, ali se malo ostvaruje i poštuje u praksi, većina usluga se plaća, lijekovi se plaćaju, tako da je sve to svedeno na minimum“, kaže Jelka Dželetović.

Svjetski dan bijelog štapa je, pored ostalog, i prilika da se uputi apel republičkim i lokalnim vlastima da pomognu slijepim i slabovidim osobama u ostvarivanju njihovih prava, posebno onih koji su vezani za zapošljavanje i liječenje.

„Iako postoji zakon o zapošljavanju i rehabilitaciji invalidnih osoba ovaj se zakon ne sprovodi do kraja i većina preduzeća izbjegavaju da zaposle slijepa, odnosno invalidna lica“, dodaje ona.

Dželetovićeva se zahvalila opštinskim vlastima Ljubinja koji izdvajaju sredstva za školovanje jednog člana udruženja, te gradskim vlastima u Trebinju od kojih dobijaju sredstva za rad.

Članovi Udruženja slijepih i slabovidih lica Trebinje i Ljubinje učestvuju u brojnim sportskim dešavanjima, takmiče se u šahu i golbalu i vrlo su uspješni, a poznati su i po talentovanim muzičarima i slikarima.

Ovo udruženje, koje postoji od 1962. godine i jedno je od najstarijih udruženja u Trebinju, ima 75 članova.Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: