Foča: Saradnja 'Šuma Srpske' i 'Srbijašuma' | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Foča: Saradnja 'Šuma Srpske' i 'Srbijašuma'

Izvor: RTRS | Datum:15.10.2019.

Očuvanje šume, unapređenje uzgoja, iskorišćavanje šumskih plodova - neke su od tema dvodnevnog susreta "Šuma Srpske" i "Srbijašuma", koji se održava u Foči. Najavljeni su zajednički projekti preokgranične saradnje i usavršavanje radnika.

Jedan od projekta koji će realizovati uz podršku Evropske unije, je i zaštita Pančićeve omorike, relikta Balkanskog poluostrva, sa staništem na planini Tari i okolini Višegrada.

Pred šumarima je i izazov kako da zaštite šume od sve izraženijih klimatskih promjena.

- Znamo da je ona veoma rijetka i samo se kod pojavljuje prirodno. To će biti jedan od načina da unaprijedimo našu saradnju - rekao je Slaven Gojković generalni direktor JPŠ "Šume Republike Srpske".

- U posljednje vrijeme klimatske promjene i sve što se dešava, sušenje šuma, razne bolesti, utiču na to da moramo da unapređujemo borbu protiv svega što nam se dešava i da se trudimo da šumu zaštitimo - kaže Igor Braunović, dikrektor JP "Srbijašume".

U planu je i da se provede više projekata na dodatnom usavršavanju zaposlenih na zaštiti šuma.

- Ne samo za visokoobrazovane kadrove u JP nego i za sve ostale radnike, u svim struktuirama - dodala je Biljana Marković, predsjednica Nadzornog odbora JPŠ "Šume Republike Srpske".

U "Šumama Republike Srpske" ističu da je jedno od najuspješnijih gadzinstava, "Maglić" u Foči, koje gazduje privrednim lovištem. U toku su pripreme za otvaranje pogona za otkup i preradu gljiva i šumskih plodova.

- Mi se nadamo da ćemo do Nove godine imati objekat koji će biti pokriven. Tako da ćemo na proljeće ići sa tehnološkim opremanjem objekta - pojasnio je Spomenko Stojanović, direktor ŠG "Maglić" Foča.

Šume i šumsko zemljište u Srpskoj rasprostranjeno je skoro na 51,7 odsto od ukupne površine.

U šumskom fondu sa 50,2 odsto preovlađuju visoke šume sa prirodnom obnovom, koje imaju najveću ekološku i ekonomsku vrijednost.Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: