Osvještani temelji crkve na Pržinama | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Osvještani temelji crkve na Pržinama

Izvor: Radio Gacko | Datum:28.10.2019.

Sveštenici gatačke i avtovačke parohije, uz blagoslov vladike Zahumsko-hercegovačkog i primorskog Dimitrija, osveštali su temelje hrama u izgradnji u selu Pržine a posvećen je prenosu moštiju Sv. Nikolaja Mirlikijskog Čudotvorca.

Želja da se podigne hram u ovom selu stara je više od tri vijeka – kažu mještani Pržina. Naime, na lokaciji zvanoj Kaluđerica gdje su osveštani temelji crkve, prema predanju, prije više od tri vijeka Turci su ubili četrnaest kaluđera iz manastira Papraća. Oni su na lokalitetu sela Pržine i Danići imali metohe – konake i zemlju koju su obrađivali.

Od tada do danas kod Pržinjana je tinjala želja da se sagradi hram na mjestu stradanja sveštenomučenika ali istorijske i druge okolnosti im nisu išle na ruku. Sada kada su radovi na gradnji hrama počeli vjeruju da će uz pomoć darodavaca i priložnika sagraditi duhovno središte koje će okupljati malobrojne stanovnika ovog sela ali i sve one koji su odavde otišli širom svijeta kao i sve ljude dobre volje.Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: