Porodica migranta ubijenog u Bileći: Prijavićemo nestanak i ubistvo | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Porodica migranta ubijenog u Bileći: Prijavićemo nestanak i ubistvo

Izvor: RADIO SARAJEVO | Datum:30.10.2019.

Porodica migranta koji je početkom oktobra ubijen u Bileći, za kojeg je utvrđeno da je dvadesetogodišnji Said Adu iz Berkana, iz Maroka, obratiće se ambasadi Kraljevine Maroko u Zagrebu s prijavom o Saidovom nestanku i ubistvu kako bi u Bosni i Hercegovini mogao da počne proces njegove identifikacije s obzirom da je sahranjen kao nepoznata osoba.

Ovo je portalu Radio Sarajevo rekao Sadet efendija Bilalić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Gacko i Bileća, koji je u ponedjeljak razgovarao s bratom ubijenog Saida Mustafom, koji je dan ranije i kontaktirao efendiju Bilalića s iskazanom željom da tijelo njegovog stradalog brata iz Bosne i Hercegovine bude nakon identifikacije prebačeno u Maroko.

Do efendije Bilalića stigla je i lična karta Saida Adua na kojoj piše da je rođen 15. avgusta 1999. godine u mjestu Berkane, od oca Mohameda i majke Rahime.

„Sinoć smo kontaktirali s bratom Mustafom u Maroku i objasnili mu postupak koji je nužan provesti kako bi došlo do identifikacije, odnosno kako bi nepoznata osoba koja je ukopana u mezarju u Bileći dobila ime i prezime – Said Adu. Porodica će se obratiti ambasadi Maroka u Zagrebu koja je nadležna i za BiH nakon čega je moguće da proces identifikacije krene“, naveo je efendija Bilalić.

Efendija Bilalić već je obavio i razgovore s nadležnim u Ministarstvu spoljnih poslova BiH, a nakon što zahtjev preko ambasade Maroka u Zagrebu stigne u MVP BiH biće dalje proslijeđen u Ministarstvo pravde BiH.

Naime, sada već poznatog imena, Saidova DNK je urađena prilikom obdukcije u bolnici u Trebinju, a porodica je poslala i njegovu ličnu kartu i sve što je neophodno. Da bi se uradila identifikacija neophodna je potvrda da se radi o toj osobi s obzirom da je ukopan kao nepoznato lice.

Srđan Vukanović, portparol Okružnog javnog tužilaštva Trebinje, nakon obavljenog razgovora s nadležnim tužiocem koji vodi postupak Žarkom Milićem rekao je za Anadoliju da je tužilaštvo što se tiče tijela nastradalog završilo sve radnje koje je imalo sa njim.

„Ono je predato nadležnom organu, odnosno preko Islamske zajednice u Bileći pogrebnom društvu i on je sahranjen. Tužilaštvo trenutno nema nikakve veze s tim tijelom, odnosno da se bilo kakav zahtjev više ne dostavlja tužilaštvu. Vjerovatno će se oni preko ambasade morati obratiti nadležnom opštinskom organu koje je izvršilo ukop tijela, oko preuzimanja. Tužilaštvo više nema ništa sa tim“, istakao je Vukanović.

Kaže da im nije jasno ni na osnovu čega je izvršena identifikacija tijela, s obzirom da je uzorak za DNK uzet, ali analiza nije urađena.

„Da li je to urađeno na osnovu otisaka prstiju ili na osnovu čega su identifikovali lice? Ostaje da se vidi da li će trebati neka naknadna identifikacija da se radi da bi se utvrdilo o kome se radi, ne znam. Što se nas tiče, tužilaštvo je sve radnje oko tijela nastradalog završilo i ono je predato oštećenom, odnosno pošto nije bilo oštećenog, nije se znalo ko je, predato je Islamskoj zajednici koja je preko nadležne opštinske službe izvršila ukop tijela“, naveo je Vukanović.

Upitan ko je nadležni organ, odnosno ko će to biti u konkretnom postupku Vukanović navodi, da je to ili pogrebno društvo ili neki opštinski organ uprave ili komunalno preduzeće ko je izvršio ukop.

„U Bileći je sahranjeno tijelo. Kada se obrate sa zamolnicom iz Ministarstva pravde BiH preko kojeg će to ići znaće se kako dalje da ide. Ostaje da se vidi kako će se provesti postupak identifikacije“, istakao je Vukanović.

Naveo je da Okružno javno tužilaštvo Trebinje radi naredbu samo kada tijelo treba za „njihove potrebe“.

„Na primjer, ako treba ekshumacija za vršenje radnji u krivičnom postupku ili za identifikaciju dok traje postupak. Međutim, ovdje što se tiče tijela ono je predato i u ovom momentu nama nije potrebno za daljnje vođenje postupka“, rekao je Vukanović.Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: