Hercegovačko sijelo pa još u Čikagu | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Hercegovačko sijelo pa još u Čikagu

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:01.11.2019.

Uz gusle i grupno pjevanje tipično za Hercegovinu – gange, ali i mnoga druga podsjećanja na Hercegovinu u subotu 26. oktobra 2019. godine u Čikagu je održano Drugo Hercegovačko sijelo. Osim pjesama i običaja, domaćini, članovi Udruženja Hercegovac pripremili su i stara hercegovačka jela.

Da bi se osjećali kao u „starom kraju“ pobrinuli su se guslar Ognjen Gligorević, glumac Igor Obradović koji je govorio poemu „Bogojavljenje“ od Matije Bećkovića i pjesnikinja Radmila Telbak Karać iz Toronta, porijeklom iz Nevesinja, koja je recitovala pjesme inspirisane rodnom Hercegovinom. Prigodnu besjedu govorio je sveštenik Aleksandar Petrović stariješina hrama Sveti Stefan Dečanski iz Čikaga.

Episkopu Novogračaničkom i srednjezapadnoameričkom Longinu Udruženje je darovalo Časni krst „za čuvanje srpskog duhovnog i nacionalnog jedistva i širenje istinskih hrišćanskih vrijednosti“.      

O humanitarnoj djelatnosti najmlađe srpske organizacije u Čikagu, Udruženja Hercegovac koje postoji samo nekoliko godina, govorio je član uprave Slađan Ćećez navodeći da su pomogli više pojedinaca i organizacija. On je izdvojio pomoć koju su dali ratnim invalidima i bolesnima, siromašim višečlanim porodicama u Hercegovini, kao i srpskim hramovima i manastirima u „starom i u novom zavičaju“ u Hercegovini, Čikagu i Indijani.

Predsjednik Udruženja Hercegovac iz Čikaga Dušan Magazin zahvalio se donatorima, članovima Udruženja i svima koji učestvuju i pomažu rad ove srpske organizacije. Pored dosadašnjih manifestacija – Hercegovačkog sijela i Slave Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog, on je najavio od sljedećeg ljeta i novu – Kosidbu na tradicionalni način.  



Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: