Zvanično prestao važiti član Ustava Republike Srpske o izricanju smrtne kazne | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Zvanično prestao važiti član Ustava Republike Srpske o izricanju smrtne kazne

Izvor: ATV | Foto: ATV | Datum:04.11.2019.

U posljednjem broju Službenog glasnika Bosne i Hercegovine objavljena je odluka Ustavnog suda BiH o smrtnoj kazni u Ustavu Republike Srpske.

Riječ je o članu, odnosno stavu u kojem se kaže: "Smrtna kazna može se izuzetno propisati i izreći samo za najteže oblike krivičnih djela". Sudije vrhovne sudske instance utvrdile su da ovaj član nije u skladu sa članom II/2. Ustava Bosne i Hercegovine u vezi sa članom 1. Protokola broj 13 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, koji se odnosi na ukidanje smrtne kazne u svim okolnostima.

"U skladu sa članom 61. stav 2. Ustava Bosne i Hercegovine ukida se član 11. stav (2) Ustava Republike Srpske koji glasi: 'Smrtna kazna može se izuzetno propisati i izreći samo za najteže oblike krivičnih djela'. Ukinuti član 11. stav (2) Ustava Republike Srpske, u skladu sa članom 61. stav (3) Pravila Ustavnog suda, prestaje da važi narednog dana od dana objavljivanja odluke Ustavnog suda u "Službenom glasniku Bosne i Hercegovine", piše u odluci koja je objavljena u Službenom listu BiH u petak 1. novembra 2019. godine.

 Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: