Nemjerljiv doprinos akademske zajednice u stvaranju i očuvanju Srpske | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Nemjerljiv doprinos akademske zajednice u stvaranju i očuvanju Srpske

Izvor: SRNA | Datum:06.11.2019.

Rektor banjalučkog Univerziteta Radoslav Gajanin rekao je danas da su Univerzitet i članovi akademske zajednice dali nemjerljiv doprinos u stvaranju i očuvanju Republike Srpske.

On je novinarima u Banjaluci prije služenja pomena i polaganja vijenaca na Spomen-ploču poginulim studentima i radnicima banjalučkog Univerziteta rekao da je obaveza Univerziteta da se nikada ne zaboravi 87 studenata i radnika tog univerziteta koji su u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu dali živote za Republiku Srpsku.

- Obaveza svih nas je i da štitimo interese Republike Srpske, interese javnih ustanova i Univerziteta. Skrenućemo pažnju pojedincima i institucijama koje skrenu sa takvog puta - rekao je Gajanin.

On je dodao da Univerzitet ima obavezu da uvijek daje pomen poginulim studentima i radnicima univerziteta i nikada ne zaboravi njihovo tragično stradanje.

Pomoćnik ministra za boračko-invalidsku zaštitu Radomir Graonić rekao je da je Studentska brigada bila jedinstvena u Vojsci Republike Srpske, jer je predstavljala spoj studenata i profesora i brojala je oko 2.100 boraca i njen borbeni put je uglavnom bio na bihaćkom ratištu.

On je istakao da su imali značajne borbene uloge u zaustavljanju ofanzive Petog korpusa i oslobađanju tada izgubljenih teritorija, a rasformirana je 13. januara 1995. godine.

- U svim društvima studenti predstavljaju najvažniji intelektualni i biološki potencijal i sve države svijeta nastoje ih u ratu zaštiti od stradanja, ali kada je država ugrožena angažuju se i posljednje rezerve i svi potencijali. Tako je i Republika Srpska u završnim godinama rata mobilisala Studentsku brigadu - naveo je Graonić.

On je rekao da njihova uloga nije bila prvenstveno borbena, već motivišuća, jer je umornim jedinicama trebala moralna podrška.

- Njihova žrtva nije bila uzaludna i biće vječno nadahnuće današnjim i budućim generacijma - naveo je Graonić.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske Goran Rogić rekao je da stradali studenti i radnici Univerziteta zbog žrtve koju su podnijeli ne smiju biti zaboravljeni.

- Istorija srpskog naroda puna je primjera hrabrosti srpskih boraca koji su po godinama života bili mladi, ali su u borbi za slobodu svog naroda učinili najveća junačka djela. Tako je bilo i u proteklom ratu kada su neke od najelitnijih jedinica Vojske Republike Srpske bile popunjene mladim borcima - poručio je Rogić.

On je naglasio da je najveću žrtvu dala intelektualna mladost Studentske brigade i njeni borci, jer su bili duboko svjesni gdje odlaze i da se možda nikada neće vratiti.

- Ipak, svoj ratni put i zadatak izvršili su časno boreći se za slobodu Republike Srpske - rekao je Rogić.

On je poručio okupljenim studentima da budućnost Srpske ostaje na njima i da im Studentska brigada bude motivacija da bolje uče i rade i sačuvaju Republiku.

- Ako bismo izgubili Republiku Srpsku i prava koja baštinimo živeći u njoj u budućnosti bi se ponovo moglo desiti da neki mladići moraju rizikovati svoje živote boreći se za slobodu i dostojanstvo u kojem danas živimo - naglasio je Rogić.

Zora Vuković, majka poginulog studenta Elektrotehničkog fakulteta Borisa Vukovića, rekla je da je Boris imao 21 godinu kada je poginuo od NATO avijacije na području Mrkonjić Grada, te da svake godine prisustvuje obilježavanju stradanja.

- Ne mogu shvatiti nikoga ko bi želio da pristupimo NATO-u i ako treba mi porodice poginulih daćemo svoje živote da naša Republika ne uđe u NATO - poručila je Vukovićeva.

Na spomen-ploču, na kojoj su ispisana imena stradalih studenata i radnika Univerziteta, između Mašinskog i Pravnog fakulteta, vijence su položili predstavnici Unije studenata i Studentskog parlamenta, porodice poginulih, predstavnici Boračke organizacije Republike Srpske i Boračke organizacije Banjaluka, dekani Univerziteta, rektor i prorektor, predstavnici Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo i Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite.

Polaganje vijenaca na spomen-ploču studentima i radnicima banjalučkog Univerziteta koji su poginuli u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu organizovano je u okviru obilježavanja 44 godine ove visokoškolske ustanove.



Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: