Višković: Veće plate od Nove godine | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Višković: Veće plate od Nove godine

Izvor: RTRS | Foto: RTRS | Datum:07.11.2019.

U Banjaluci je danas održan sastanak premijera Republike Srpske Radovana Viškovića sa predstavnicima Saveza sindikata Republike Srpske.


 
Sastanku su prisustvovali predsjednica Saveza sindikata Srpske Ranka Mišić i ministri Srpske - finansija Zora Vidović, pravde Anton Kasipović, rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić, prosvjete i kulture Natalija Trivić, ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević.

Premijer Srpske je rekao da su stvorene mogućnosti za razmatranje prijedloga rast plata u realnom sektoru. Istakao je da je Vlada danas usvojila zakonska rješenja kojima će najniže plate biti povećane za 20 odsto, plate u srednjoj grupi za 10, a one najviše pet odsto.

- Krenuli smo sa obrazovanjem, zatim sa policijom, a sada imamo zakone koji se odnose na javnu upravu, obrazovanje i pravosuđe i svi će imati povećanje plata od Nove godine - rekao je Višković.

Mišićeva je nakon sastanka rekla da je razgovarano o potrebi povećanja plata u Srpskoj, posebno najniže plate, te o izmjenama Zakona o radu, kako bi se mogla ostvariti određena prava, kao i o jačanju socijalnog dijaloga.

- Zatražili smo da plate budu povećane najmanje 10 odsto. Sve ispod toga je premalo. Naš zahtjev je da najniža plata bude 550 KM, a do drugog kvartala 2020. godine da bude 600 KM - rekla je ona.

Mišićeva je istakla da Sindikat traži nastavak pregovora, jer želi da se dođe do dokumenta koji će omogućiti i zakonski garantovati rast plata svake godine.

- Cijenimo da Vlada treba da obezbijedi realan rast plata. Potrebne su izmjene Zakona o radu do kraja godine kako bi radnici u realnom sektoru ostvarili prava koja drugi radnici već imaju - navela je ona.Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: