Foča: Služen parastos za poginule borce | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Foča: Služen parastos za poginule borce

Izvor: SRNA | Foto: SRNA | Datum:08.11.2019.

Slava Boračke organizacije Republike Srpske Mitrovdan u Foči je obilježena polaganjem cvijeća i prisluživanjem svijeća na centralnom spomen-obilježju, te služenjem parastosa u Hramu Svetog Nikole za fočanske borce poginule u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

 

 

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Foča Srđan Stanković istakao je da su borci 11. fočanske brigade Vojske Republike Srpske od 1992. do 1995. godine prošli sva ratišta, od Trebinja do Grahova i Drvara, a da je Foča jedna od opština koja je, prema broju stanovnika, dala najviše srpskih žrtava.

On je apelovao da republičke institucije nađu način da se olakša život i porodicama demobilisanih boraca koje ne pripadaju kategorijama poginulih i ratnih vojnih invalida.

"Studenti djeca demobilisanih boraca plaćaju sto odsto sve, dok studenti djeca invalida ne plaćaju ništa. Evo prijedlog da se djeci preživjelih boraca daje popust 20 odsto, onda bi se moglo reći da država misli o njima", rekao je Stanković.

Stanković je naveo da su preživjeli borci danas prepušteni sami sebi, to su ljudi od 50 do 60 godina koje neće niko da zaposli, a ne mogu u penzju.

"U Foči trenutno ima 300 boraca koji imaju samo ratni staž, ne mogu nikad u penziju", rekao je Stanković.

On kaže da se krsna slava Boračke organizacije obilježava simbolično kao hajdučki rastanak na Mitrovdan, jer je nakon rata ova organizacija nastavila da njeguje tradiciju Vojske Republike Srpske i da vodi brigu o borcima.

Veselinko Simović, koji je u ratu bio mitraljezac u specijalnoj jedinici "Dragan Nikolić", rekao je da su borci u lošem položaju.

"Obišao sam sva ratišta od Trebinja do Grahova - bilo, ne ponovilo se. Danas nije onako kako smo se nadali, ali se nadamo da će biti bolje", rekao je Simović.







Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: