Novi virus puni ambulante | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Novi virus puni ambulante

Datum:25.03.2015.

 Posljednjih petnaestak dana u ambulantama porodične medicine Doma zdravlja Trebinje povećan je broj pacijenata sa akutnim virusnim respiratornim infekcijama, koje se u velikom procentu zakomplikuju upalom pluća.

bolnica-i-dom-zdravljaDosta medicinskog osoblja, naročito ljekara porodične medicine je takođe među oboljelima, pa je u velikom procentu smanjen broj uposlenika u službama Doma zdravlja.

Tanja Bošnjak, specijalista porodične medicine i šef službe ističe da pacijenti dolaze sa povišenom temperaturom, sekrecijom iz nosa i kašlju, a dosta viroza se završava upalom pluća, kao komplikacijom.

„ Imamo izuzetno povećan broj pacijenata, kako djece tako i odraslih. Ovaj virus, koji bi mogao da potraje do sredine mjeseca, je dosta jači od prethodnog“, kaže doktorica Bošnjak.

Ona podvlači da je jako važno da pacijenti moraju da preleže ovaj virus, da se odmaraju da unose dovoljne količine tečnosti, vitamina C, te da se obavezno jave svom porodičnom ljekaru ukoliko temperatura traje više od tri dana.

„Najvažnije je da ne izlaze vani i ne odlaze na posao pod temperaturom, jer tako ugrožavaju svoje ali i zdravlje drugih. Tako se najlakše može razviti komplikacija. Djeca ne smiju sa povišenom temperaturom i neizliječeni da idu u školu. Naravno, nikako ne bi trebalo da pacijenti uzimaju antibiotike na svoju ruku, jer njih može prepisati isključivo ljekar“, navodi Tanja Bošnjak.

U cilju prevencije neophodno je izbjegavati kontakt sa oboljelima, provjetravati prostorije, redovno prati ruke, unositi dovoljno tečnosti, jesti dosta voća i povrća i odmarati se.

„Dobar san i odmor su veoma važni za dobar imunitet organizma. Da li će neko dobiti virozu ili grip, zavisi isključivo od imuniteta“, pojašnjava dr Bošnjak.


Izvor: Radio Trebinje


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: