Elektrodistribucija Foča: Raskresano 70 kilometara oko dalekovoda | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Elektrodistribucija Foča: Raskresano 70 kilometara oko dalekovoda

Izvor: SRNA | Datum:12.11.2019.

Radnici fočanske radne jedinice "Elektrodistribucije" Pale završili su jesenje raskresivanje rastinja oko dalekovoda, zbog kojih je proteklih mjesec dana u fočanskim selima dolazilo do povremenih isključenja struje.


U zimskom periodu prekide u napajanju strujom najčešće izaziva drveće koje pada na žice pod težinom snježnog pokrivača, a da bi se elektromreža što bolje pripremila za dolazeću zimu i snjegove, ove jeseni uređeno je i raskresano rastinje duž 70 kilometara dalekovoda.

Upravnik Radne jedinice Foča, "Elektrodistribucije" Pale Milan Vukadinović ističe da na području opštine postoji oko hiljadu kilometara srednjonaponske i niskonaponske mreže koju održava ova radna jedinica.

On navodi da su nastojali da dođu do svih mjesnih zajednica, te da su radovi obuhvatili područja Prevraća, Obilićeva, Čelebića, Zavaita, Tjentišta, Huma, Miljevine, Jošanice i drugih sela.

"Da bi se ovi poslovi uradili potreban je duži vremenski rok. Iduće godine nastavićemo raskresivanje rastinja oko dalekovoda, a ove godine kompletno su uređeni prostori oko dalekovoda na području mjesnih zajednica Miljevina i Kozja Luka, koje su imale probleme sa isporukom struje", kaže Vukadinović.

On dodaje da su u toku pregovori sa Oružanim snagama BiH i opštinom Foča o izgradnji podzemnog kablovskog voda, kako bi bilo urednije snabdijevanje strujom sistema predajnika na brdu Kmur kod Foče.

Osim dalekovoda Kmur, veliki problem sa kvarovima ima i dalekovod Čelebići zbog velike dužine i nepristupačnosti terena na platou kanjona Tare.

"Na području Čelebića postoji više od 20 trafostanica, a najudaljenija je Vranovina. Mi smo nastojali da na osnovnom dalekovodu koji polazi od rasklopnice `Velečevo` u pravcu Čelebića i Zavaita uradimo što više. Nije dobro stanje ali se nadam da ćemo u narednim godinama to da popravimo", rekao je Vukadinović.

On je izrazio uvjerenje da će i drugi radovi tokom godine poboljšati elektrosnabdijevanje domaćinstava i privrednih objekata.

U ovoj godini urađena je kompletna rekonstrukcija glavne gradske trafostanice 35 kilovolti u koju je ugrađena najnovija oprema, dotrajali drveni stubovi zamijenjeni su novim betonskim, ugrađeni su podzemni dalekovodi za naselje Lazarevo, kao i za Univerzitetsku bolnicu i Medicinski fakultet, a u brojnim seoskim područjima ugrađeni su uređaji za selektovanje kvarova.



Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: