Foča: Veliki odziv besplatnom mjerenju šećera u krvi i pritiska | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Foča: Veliki odziv besplatnom mjerenju šećera u krvi i pritiska

Datum:14.11.2019.

Više stotina stanovnika danas je u Foči prekontrolisalo vrijednosti šećera u krvi i krvnog pritiska u akciji koju je povodom 14. novembra - Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa organizovalo opštinsko Udruženje dijabetičara.


Predsjednik Udruženja Ana Vladičić rekla je da u Foči ima oko 1.000 oboljelih od dijabetesa, a da na ovakvim preventivnim akcijama uvijek budu otkriveni novooboljeli.

"Ukupno se javi od 300 do 400 građana, a redovno otkrijemo do 10 odsto novooboljelih", navela je Vladičićeva.

Vladičićeva je dodala da su prethodnih dana održali i preventina predavanja u fočanskim osnovnim školama, te da mjerenjima rizičnih faktora kod osnovaca nisu pronašli novooboljele.

"U Foči imamo desetoro djece koja imaju do 18 godina, oboljela su od dijabetesa tipa jedan. Oni imaju prednost u odnosu na ostale dijabetičare jer imaju pravo na insulinsku pumpu, aparat koji stoji u tijelu i ubacuje insulin", pojasnila je Vladičićeva.

Akcije besplatnog mjerenja šećera u krvi i krvnog pritiska organizovane su u Foči, Brodu na Drini i Miljevini.



Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: