U Gacku manje beba nego lani | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

U Gacku manje beba nego lani

Izvor: RADIO GACKO | Datum:26.11.2019.

Broj korisnika dječijeg dodatka u Gacku na nivou je prošlogodišnjeg, potvrdila je za Radio Gacko Rada Bjeković, referent za dječiju zaštitu u Centru za socijalni rad u Gacku.

Potrebnu dokumentaciju obnovilo je 50-tak korisnika, a neki su izgubili pravo zbog starosne granice od 15 godina.

Dječiji dodatak za drugo i četvrto dijete u RS je 39,60 KM mjesečno, za treće dijete 79, 20 KM, a za osjetljivu kategoriju djece 101,20 KM. Da bi ostvarili pravo na dječiji dodatak roditelji ne smiju imati automobil ili registrovanu radnu mašinu čija kataloška vrijednost prelazi 5. 720 KM.

Cenzus za ostvarivanje prava na dječiji dodatak za drugo dijete je da prihod u posljednjih pola godine ne prelazi 88 KM po članu domaćinstva, za treće dijete 92,40 i za četvrto dijete 101, 20 KM.

Pravo na dječiji dodatak takođe nemaju prvorođena djeca, te svako peto i naredno dijete, osim u slučaju da je četvrto dijete u porodici punoljetno. Sva djeca koja imaju pravo na tuđu njegu i pomoć do navršene 18. godine imaju pravo na pomenuti dodatak , a ako se redovno školuju do 26 godina. Korisnici dodatka su i djeca pod starateljstvom te djeca čiji roditelji ostvaruju pravo na stalnu novčanu pomoć, kao i djeca koja imaju nalaz i mišljenje prvostepene komisije o procjeni sposobnosti. Pravo su ostvarili u skladu sa Odlukom Vlade RS.

Pravo na materijalni dodatak ispunjavaju sve nezaposlene majke državljani RS koje su bile nezaposlene godinu dana prije porođaja. Iznos od 405 KM ostvarilo je 40 porodilja.

I na kraju da kažemo da je 2018 godina bila rekordna kada je broj novorođenčadi poslednjih godina u pitanju-rođeno je 105 beba.Ove godine slika je drugačija-do početka decembra imamo 60 novorođenčadi.



Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: