Poslodavci ne prihvataju najnižu platu od 550 KM, predlažu 500 KM | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Poslodavci ne prihvataju najnižu platu od 550 KM, predlažu 500 KM

Izvor: RTRS | Datum:28.11.2019.

Generalni sekretar Saveza sindikata Republike Srpske Goran Stanković rekao je da Unija udruženja poslodavaca tokom pregovora nije prihvatila prijedlog ovog saveza da od naredne godine najniža plata u Srpskoj bude 550 KM, već predlaže 500 KM, na šta sindikat ne može pristati.
 

- Mi sa tim ne možemo biti zadovoljni i ne možemo na to pristati. Sljedeći korak je da Vlada Republike Srpske, u skladu sa zakonskim ovlaštenjima, donese odluku o iznosu najniže plate - rekao je Stanković na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je poručio da bi sve manje od predloženih 550 KM za najnižu platu bilo ponižavajuće za radnike.

- Ako Vlada smatra da zahtjev Saveza da najniža plata iznosi 550 KM ne može ispuniti, onda šaljemo jasnu poruku svim radnicima u Srpskoj da ovdje ne mogu ostvariti minimum svoje egzistencije, što će značiti još masovniji odlazak radnika, a to nikome ne bi trebalo da bude cilj - rekao je Stanković i podsjetio da najniža plata trenutno iznosi 450 KM.

Navodeći da zahtjev sindikata za povećanje najniže plate na 550 KM od početka godine, a od polovine 2020. godine na 600 KM, predstavlja samo mali korak u poboljšanju standarda radnika u Srpskoj, Stanković je naglasio da je potrebno uložiti dodatan trud da bi radnike zadržali u Srpskoj.

- Povećanje najniže plate sigurno će pozitivno uticati na položaj radnika u Srpskoj. Time će se podstaći povećanje ostalih plata - ocijenio je Stanković.

Stručni saradnik za ekonomsko-finansijske poslove u Savezu sindikata Republike Srpske Božana Radošević navela je da sindikalna potrošačka korpa za oktobar iznosi 1.912 KM i da je prosječna plata pokriva sa 47,5 odsto.



Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: