Trebinjska vina i pljevaljski sir – zajedno u Evropu | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Trebinjska vina i pljevaljski sir – zajedno u Evropu

Datum:26.03.2015.

Predstavljanjem planiranih aktivnosti i degustacijom trebinjskih vina i sira iz Pljevalja, u Trebinju je danas ozvaničen početak realizacije projekta “Vino i Sir”, čiji je cilj brendiranje ovih autohtonih proizvoda trebinjskog i pljevaljskog kraja na međunarodnom tržištu. Projekat se finansira iz sredstava IPA fondova Evropske unije namijenjenih programima prekogranične saradnje, za koji je obezbijeđeno 250.000 evra.vino-i-sir4
Početak realizacije programa ozvaničio je gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević, istakavši da značaj projekta nije samo u prekograničnom povezivanju proizvođača vina i sira iz Hercegovine i Crne Gore, već i u očekivanjima da aktivnosti doprinesu boljem plasmanu njihovih proizvoda na tržište Evrope.
Vučurević je podsjetio da je vinarstvo u Trebinju posljednjih godina doživjelo “svojevrsni bum i veliki preobražaj”, a brojna pobrana priznanja naših vinarija pozicionirala su Trebinje i na međunarodne vinske mape.
“Grad Trebinje će i u buduće nastojati da sa svojim partnerima koji poznaju prakse korišćenja IPA fondova nalazi načine i programe da se povezuje sa susjednim opštinama u regiji i da svi zajedno radimo na dobro naših proizvođača i lokalnih zajednica”,
rekao je gradonačelnik Trebinja.

Potpredsjednik opštine Pljevlja Ljubiša Ćurčić istakao je da je sir iz Pljevalja, zahvaljujući posebnoj klimi i ispaši, a najviše specifičnoj recepturi prerade, koja se “čuva kao porodična tradicija i prenosi sa koljena na koljeno”- odavno postao brend ove opštine.
“Šansu vidimo u činjenici da je proizvodnja autohtonih prehrambenih proizvoda u stalnom rastu, da su na izuzetnoj cijeni kod potrošača zbog svoje prvorazrednosti, različitosti i specifičnosti. Priliku da ono što imamo ponudimo i prodamo razvijenoj Evropi moramo iskoristiti. Moramo iskoristiti i šansu da kroz ovaj projekat dođemo da većeg kvaliteta i veće tržišne vrijednosti naših proizvoda, ali i da dođemo do većeg tržišta”, rekao je Ćurčić.
Projekat punog naziva “Da Evropljani uživaju u hercegovačkim vinima i pljevaljskom siru – Vino i sir” provodiće se naredne dvije godine kroz različite edukativne, promotivne i administrativne aktivnosti, čiji je cilj unapređenje ovih proizvodnih grana i tržišno pozicioniranje u Evropi.

Najvažniji rezultat biće da će nakon završetka projekta svi proizvođači-učesnici biti registrovani kao poljoprivredna gazdinstva, što podrazumijeva i mogućnost korišćenja subvencija, dalji razvoj i lakši put do kupaca, kaže koordinator projekta Ognjen Skočajić.
”Takođe, planirano je i više edukacija sa stranim predavačima, ekspertima iz ovih oblasti, što će biti veoma korisno za naše proizvođače i mlade koji to tek žele da budu. Planirano je i studijsko putovanje u Bertinor u Italiju, kao i razne promotivne aktivnosti, sve sa ciljem predstavljanja naših proizvoda drugim tržištima. Za vina iz Trebinja i sir iz Pljevalja svi u regiji znaju da su neospornog kvaliteta, a projekat će pomoći da to saznaju i u ostatku svijeta”
, rekao je Skočajić.
Pored Grada Trebinja i Opštine Pljevlja, trebinjskih vinara i proizvođača sira iz Pljevalja, u projektu učestvuju i prerađivači ljekovitog i aromatičnog bilja iz opštine Olovo.


Izvor: Radio Trebinje


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: