Pružiti bolju podršku žrtvama rodno zasnovanog nasilja | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Pružiti bolju podršku žrtvama rodno zasnovanog nasilja

Izvor: Radio Foča | Datum:04.12.2019.

U toku kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“ u Foči je održan okrugli sto na kome su predstavnici institucija, koje se bave borbom protiv svih oblika nasilja, razgovarali u želji i nastojanju da poboljšaju i sinhronizuju svoj rad, a u cilju bolje zaštitite žrtve, procesuiranja, kažnjavanja i udaljanja nasilnika.

Na okruglom stolu, čiji su organizatori bili Centar za socijalni rad i PU Foča, uz prisustvo i drugih aktera koji rade na suzbijanju nasilja, osuđeni su svi oblici nasilja.

Direktorica Centra za socijalni rad Snežana Golijanin kaže da, iako se tokom cijele godine radi na prevenciji nasilja, ova kampanja je potrebna kako bi se sumirali rezultati postigniti tokom godine i poboljšali u narednoj.

-Centru za socijalni rad smanjen je broj prijava ali to nije stvarna slika. Žene se boje da prijave nasilje. U proteklom periodu bilo je 11 prijava, a u nasilje indirektno su uključena i djeca- rekla je Golijaninova.

Poražavajući su podaci da svaka peta odrasla žena, tokom svog života, bar jednom bude žrtva fizičkog nasilja, dok svaka deseta žena bude žrtva seksualnog nasilja.

Portparol PU Foča Svjetlana Govedarica ističe da je broj evidentiranih krivičnih djela i prekršaja za nasilje u porodici u ovoj godini smanjen, ali da to nije realna slika.

– U saradnji sa Centrom za socijalni rad i drugim organizacijama došli smo do zaključka da je smanjenje krivičnih i prekršajnih djela nasilja u porodici uzrokovano zbog straha da prijave, jer žrtve nasilja nemaju podršku lokalne zajednice i članova porodice i prijatelja- rekla je Govedarica.

Ona je najavila da će u narednom periodu insistirati na obezbjeđenju sigurnog stana, u kojem bi bile smještene žrtve nasilja u porodici.

U poslednje vrijeme aktivno je i sajber nasilje, nasilje nad ženama putem interneta na društvenim mrežama. Ovo ponašanje pojedinaca treba strogo sankcionisati, zaključeno je na okruglom stolu.

-U proteklom periodu imali smo prijave nezakonitog fotografisanja i polnog uznemiravanja, gdje su žrtve bile mlade djevojke, a radi se o žrtvama sajber kriminaliteta- rekla je Govedarica.

Rukovodilac Centra za zanemarenu i zlostavljnu djecu dr Dejan Bokonjić smatra da je zajedničko djelovanje i rad institucija koje se bave problemomima nasilja, neophodno. Kad postoji nasilje nad ženama istovremeno ni djeca nisu pošteđena. Čak i ako nije direktno nasilje nad djecom ona doživljavaju izvjesne vrste emocionalnog zlostavljanja i zanemarivanja.

-Jako nam je bitno da budemo u koordinaciji i da budemo informisani, kako bismo mogli da obratimo pažnju na djecu iz porodica u kojima se desi nasilje. U saradnji sa Centrom za socijalni rad u narednom periodu ćemo organizovati radionice za djecu i nastavnike u osnovnim i srednjim školama, kao i za porodične ljekare i pedijatre, kako bismo ukazali na znakove svih oblika nasilja nad djecom- rekao je Bokonjić.

Kroz ovaj Centar do sada je prošlo oko stotinu djece koja su preživljela različite oblike zlostavljanja, fizičkog, psihičkog, emocionalnog i seksualnog. Dobar dio tih slučajeva, kaže Bokonjić, riješeni su i procesuirani a djeca izolovana ili zbrinuta. Ono na što će se u Centru ubuduće posebno fokusirati je podrška zlostavljenoj osobi.



Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: