Najveći hram u BiH dobija podno grijanje | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Najveći hram u BiH dobija podno grijanje

Izvor: Radio Foča | Datum:05.12.2019.

U okviru unutrašnjeg uređenja Hrama Svetog Save u Foči, najveće pravoslavne svetinje u BiH, počeli su radovi na uvođenju podnog grijanja. Plan je da se posao privede kraju do Božića, nakon čega će da uslijedi izrada podnog mozaika, kako bi Svetosavski hram dobio na svojoj punoći i ljepoti.

Od početka godine, u kojoj Srpska pravoslavna crkva proslavlja osam vijekova autokefalnosti, a Mitropolija dabrobosanska osamsto godina od uspostavljanja, teku radovi na uređenju Hrama Svetog Save u Foči. U maju je postavljen nov ikonostas. Nedavno su uređene kripte, kompletna elektroinstalacija, kao i hidroizolacija u brodu hrama. Upredo sa tim otpočeo je obiman posao na uvođenju podnog grijanja, kaže starješina Hrama protojerej-stavrofor Nenad Tupeša.

-Radnici firme iz Pala, koja je izviđač radova, već juče su počeli radove koji će, nadamo se, do Božića biti završeni, sa svim pumpama i neophodnom aparaturom. Sve dok ne budemo u mogućnosti da pređemo u brod crkve, koji prvi dobija grijanje, liturgije ćemo vršiti u priprati hrama. Već smo sklopili ugovor sa firmom iz Prnjavora za izradu podnog mozaika, odnosno uređenje kompletnog enterijera u hramu, kako bi se hram, poslije uvođenja grijanja, doveo u ono stanje koje obezbjeđuje normalan liturgijski život-pojasnio je Tupeša i dodao da se radovi finansiraju uz pomoć opštine i vjernog naroda.


Za unutrašnje uređenje Hrama Svetog Save, Opština Foča je izdvojila 420.000 maraka. Planirano je da se uplaćuje u 84 mjesečne tranše od po 5.000 maraka, odnosno u godišnjem iznosu od 60.000 maraka.

-Javnost je ranije upoznata sa tim, u pitanju je 350.000 maraka, odnosno 420.000 maraka uz kamate banaka i provizije i sve što takvi krediti prate. Međutim sredstva koja su potrebna za sve ove projekte su daleko veća i iznose blizu 600.000 maraka-rekao je Tupeša.

Nakon uvođenja grijanja, uslijediće izrada podnog mozaika, a ovaj zahtjevan posao trebalo bi da bude završen do maja naredne godine.



Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: