Foča: Dobili krov nad glavom nakon više od 20 godina | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Foča: Dobili krov nad glavom nakon više od 20 godina

Izvor: SRNA | Foto: SRNA | Datum:11.12.2019.

U fočanskom naselju Barakovac danas su uručena rješenja o korištenju stanova za 32 porodice koje su nedavno uselilile u dvije nove zgrade, izgrađene u okviru dva programa stambenog zbrinjavanja.


Za raseljena lica koja su boravila u kolektivnom centru u Miljevini izgrađena je zgrada sa 20 stanova, a u zgradu odmah pored nje, u kojoj je 12 stanova, useljene su socijalno-ugrožene porodice.

Oba objekta, sa opremanjem, koštala su dva miliona KM.

Zgrada sa 20 stambenih jedinica finansirana je kreditnim sredstvima iz programa "Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnog smješataja u BiH", dok je zgrada sa 12 stanova izgrađena donatorskim sredstvima iz Regionalnog stambenog programa, a opština Foga je u izgradnji oba objekta učestvovala sa 200.000 KM.

Ognjen Milošević je 1996. godine, nakon Dejtonskog sporazuma, iz Nekopa kod Goražda sa roditeljima izbjegao u Miljevinu gdje se oženio i dobio troje djece, a sada je konačno njegova sedmočlana porodica dočekala da ima uslovan dom.

"U kolektivnom centru u Miljevini bili su loši uslovi, velika vlaga. Ovo sada je baš dobro, 10 puta bolje. Dobili smo kompletno opremljenu kuhinju, kupatilo, trpezarijski sto, dva kreveta, ormare i grijanje", srećan je Milošević.

U novim zgrada, nakon višegodišnjeg plaćanja kirije, skućila se i porodica mladića sa teškoćama u razvoju Petra Maksimovića, čija je majka Ranka rekla da su prezadovoljni novim domom površine 60 metara kvadratnih.

"Živjeli smo kao podstanari i nakon 25 godina konačno smo dobili stan", rekla je Maksimovićeva.

Rješenja o korištenju stanova korisnicima su uručili ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Semiha Borovac, načelnik opštine Foča Radisav Mašić, vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Marko Aćić i šef Odjeljenja za društveni razvoj i prekograničnu saradnju pri Delegaciji EU u BiH Đanluka Vanini.

Borovčeva je navela da se stambeni objekti, namijenjeni zatvaranju kolektivnih centara, grade kreditnim sredstvima za koja se BiH zadužila, a koje će vraćati entiteti.

"Znatan dio sredstava obezbijedile su lokalne zajednice putem infarstrukture i svih potrebnih dozvola. Ono što želim da naglasim je velika agilnost i posvećenost načelnika opštine Foča Radisava Mašića, koji je mnogo doprinio da ove dvije zgrade budu napravljene", rekla je Borovčeva.

Ona je za Regionalni stambeni program navela da ne bi mogao biti realizovan da nije bilo pomoći susjednih zemalja Srbije, Hrvatske i Crne Gore, te da nije bilo projekta na nivou BiH.

"Lokalne zajednice su najviše na dobitku, jer zgrade ostaju njima u vlasništvu, pravljene su po tipu socijalnog stanovanja, te je i dalje velika briga na lokalnim zajednicama. Želimo na ovaj način da pokažemo solidarnost i zajedništvo, da kažemo da niko ne bi mogao sam da završi dugotrajni proces raseljenja da nije bilo donatora, zemlje, entiteta, loklanih zajednica", istakla je Borovčeva.

Vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Marko Aćić rekao je da je ovo najbolja promocija Zakona o socijalnom stanovanju Republike SRpske.

"Obje zgrade preći će u vlasništvo opštine Foča, a lica koja danas budu useljena u ove stanove moći će da ih koriste za života, a nakon toga zajedno sa opštinom dogovarati ili dalje korisnike ili ostanak drugih članova porodice, nakon smrti nosilaca domaćinstva", rekao je Aćić.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić naveo je da je na ovaj način raspušten kolektivni centar u Miljevini.

"Ljudima koji su u koletivnom centru proveli 20 godina uručujemo ključeve novih stanova koji su opremljeni svim onim neophodnim za život, tako da samo mogu ponijeti pribor i lične stvari. Isto tako, prvi put smo napravili 12 stanova za socijalno-ugrožene porodice, čime smo riješili one najprioritetnije slučajeve", rekao je Mašić.

Mašić je izrazio očekivanje da se izgradnjom ove dvije zgrade ne završava proces stambenog zbrinjavanja socijalno-ugroženih porodica.

"Planiramo da i dalje radimo na principu zajedničkog učešća i nadamo se da ćemo i u narednoj godini moći da konkurišemo da dobijemo još jednu zgradu u koju bismo smjestili desetak porodica", rekao je Mašić.

Šef Odjeljenja za društveni razvoj i prekograničnu saradnju pri Delegaciji EU u BiH Đanluka Vanini rekao je da je ovo novi početak za 32 porodice, koje dobijaju i pristup socijalnim uslugama i mogućnostima zapošljavanja.

"EU će nastaviti da blisko podržava ovakve programe, jer je ovo pitanje davanje novog života za ljude. U okviru Regionalnog stambenog programa već smo BiH dali 63 miliona evra, a zemljama u regionu više od 200 miliona evra", rekao je Vanini.

Uz rješenja o korišćenju stanova, 32 porodice dobile su i pakete humanitrne pomoći od Crvenog krsta i opštine Foča.



Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: